Generic filters
Exact matches only

Iznenadni grčevi i bolovi u nogama- uzrok i lečenje

Da li imate problema sa iznenadnim grčevima u mišićima na nogama, i dok ne sednete oni oni vam ne prolaze?

 

Na ovakve i slične probleme sa nogama ne smemo ne obraćati pažnju i ignorisati probleme.

Širok spektar oboljenja je veoma moguć, a da toga nismo ni svesni. Grčevi i slične poteškoće sa nogama mogu biti jasan znak kardiovaskularnih problema, kao što su na primer, upale vena i arterija, slabost ili blokirane vena i arterija, čiji su najčešći uzročnik naslage nakupljene masnoće ili ugrušci u krvnim sudovima. Dakle, dolazi do njihovog sužavanja.

Nemojte zanemarivati ovakve zdravstvene pojave, jer zbog ovoga može doći do moždanog ili srčanog udara ili čak do gangrene udova.

Periferna arterijska bolest

Kod 10% stanovništva pojavljuje se bolest PAD (periferna arterijska bolest), ali samo jedna četvrtina ima vidljive simptome. Bol pri hodu, ili u stražnjici, bedrima. Pri hodu, što vam se bol brže javi to je znak da je situacija lošija sa krvnim sudovima (žilama). Uzrok takvog bola je slab protok krvi kroz mišiće nogu. Krenite što pre kod lekara i sa terapijom, jer tako će posledice biti lakše.

Periferna neuropatija

Takođe jedna od uzročnika problema sa nogama može biti i bolest periferna neuropatija. Ovu bolest uzrokuje upala perifernih nerava (živaca). Čak može doći do ove bolesti kao komplikacija višegodišnje bolesti poput dijabetesa, manjka nekog vitamina, alkoholizma ili raka, pa čak i dodir sa nekom hemikalijom ili prekomerna doza nekog leka. Periferna neuropatija se ne može lečiti terapijom (sa lekovima) ili hirurškim putem. Pre svega, potrebno je detaljnije lečiti bolest koja je uročnik periferne neuropatije (a u najvećem broju slučajeva je to dijabetes ili alkoholizam). Ako je uzročnik hemijska izloženost, onda se potrudite da sprečite tako što ćete se fizički izmestiti.

Lumboišijalgija

Lumboišijalgija ili u narodu poznat pod imenom išijas, isto tako može prouzrokovati problem i bolove u nogama. Najduži živac u telu (debljine poput palca) se odnosi na išijas. Ovaj najduži živac u ljudskom telu sačinjen je od pet manjih živaca koji se račvaju od donjeg (repnog) dela sve do stopala. Naime, bilo šta ta da mu zasmeta (ili iritira, ili stvara neki pritisak) može prouzrokovati bol. Nastanak bola kreće od donjeg dela leđa, koji se širi do lista noge (u najvećem broju slučajeva) ili potkolenice.

Tada kada dođe do ovog problema i ove etape u išijasu, bolesnik kompletno ima problem sa nogom (teško je savija, otežano se kreće jer oseća bol pri svakom sledećem koraku). Ovakvi bolovi prouzrokovani išijasom mogu se kretati od umerenih do veoma jakih bolova. Umereni bolovi mogu se staviti pod kontrolu korišćenjem analgetika (lekova, krema, gelova), dok izuzetno jaki bolovi mogu vas naterati na bolničko lečenje ili kućno lečenje.

Do svega ovo ga može dovesti ne primenjivanjem fizičke aktivnosti, posao sedećeg tipa, povećana kilaža, kao i stres za koga znamo da je uzročnik mnogih oboljenja. Da biste izbegli moguće zravstvene poteškoće, uvedite preventivno neke izmene u vašoj svakodnevnici. Na primer, radite svakodnevno vežbe, uvedite korekcije u načinu ishrane, izbacite konzumaciju alkohola (ili ga svedite na minimum), prestanite pušiti.

Ako problem sa perifernom cirkulacijom otkrijete na vreme ovakva promena u vasoj svakodnevnici će vam biti dovoljna. Korekcijom ishrane ćete svakako zasigurno sebi pomoći, olakšati i promeniti zdravstveno stanje. Prvenstveno izbacite mesne preradjevine iz upotrebe, i uopšte industrijske proizvode svedite na minimum (ako već ne možete u potpunosti da ih eliminišete iz ishrane).

Drugima se dopalo i ovo:

Foto Pexels
Komentari
Loading...