Izlečite depresiju bez lekova

Simptomi depresije karakteristični su pospanost i umor u toku dana, slaba koncentracija, razdražljivost i raspoloženje često praćeno crnim mislima, te fizičke tegobe u vidu stomačnih problema, podložnosti infekcijama, tromosti udova, pada libida, pojačanog apetita, potrebe za konzumiranjem ugljenih hidrata (naročito slatkiša) i posledično gojenja.

dep

U svojim težim oblicima zimska depresija se komplikuje socijalnom izolacijom i zloupotrebom alhohola i drugih psihopatskih supstanci.

Postoji nekoliko načina i metoda kako pobediti depresiju i anksioznost preko zime, a svaku od njih objasnićemo ponaosob.

Kako pobediti depresiju zdravom ishranom

Ljudi koji pate od zimske depresije imaju nizak nivo antioksidanasa u krvi, čiji se manjak može nadoknaditi namirnicama bogatih ovim sastojcima. To se pre svega odnosi na jagodičasto voće (maline, jagode, borovnice) i dragocene začine poput cejlonskog cimeta, karanfilića, kurkume.

Ako vas zanima kako pobediti depresiju ishranom, onda nikako ne smete podceniti važnost mesa od masnih riba – poput lososa, sardine ali i štuke.

Rezultati brojnih istraživanja pokazuju nam da se zimska depresija može ublažiti uz omega 3 masnoće iz ribljeg ulja, a tome u prilog ide i činjenica da stanovnici Mediterana zbog ishrane bogete ribom, mnogo ređe obolevaju.

Čokolada protiv depresije je takođe proveren lek, ali samo ako je reč o onoj sa visokim procentom kakaoa, crnoj. Za razliku od nje mlečna, poput sve hrane sa dosta šećera, rešava problem samo na kratak rok, a na dužim ga čini još komplikovanijim.

Vitamin D se naziva još i „vitaminom sunca“ jer se u telu stvara zahvaljujući delovanju sunčeve svetlosti. Raspoloženje se može poboljšati desetominutnim izlaganjem suncu, ali i konzumiranjem namirnica bogatih ovim vitaminom – mleko, žumance i sl.

Amino-kiselina triptofan, koje ima u živinskom mesu (pre svega ćuretini), takođe je odlično prirodno sredstvo za podizanje raspoloženja. Stoga jedite ćuretinu, ako ste u prilici, jer nam i ona na neki način pomaže kako pobediti depresiju bez upotrebe lekova.

Kako popraviti raspoloženje aktivnim načinom života?

Doktorka Džozi Hauard, poznata američka psihoterapeutkinja, preporučuje niz metoda kako pobediti depresiju bez lekova, nju ćemo vam ovom prilikom rado predstaviti .

Evo i obaveznih koraka:

Polsusatna fizička aktivnost, najmanje tri do četiri puta nedeljno (hodanje na traci, penjanje i silaženje stepenicama, šetnja u prirodi, aerobik, ples, zumba),
Druženje sa ljudima koji vam odgovaraju, slušanje prijatne muzike, kvalitetni socijalni kontakti ( po mogućnosti bez interneta – već uživo).
Akupunktura- ovo je metoda izbora, koju biste trebali sebi priuštiti, ako ste u mogućnosti.
Dr Hauard pored gore navedenih metoda predlaže i prevenciju sezonskog afektivnog poremećaja (za one koji žive na severnoj polulopti) za koju garantuje da je efikasna, ako se provodi kako treba. Naime, radi se o višesatnom izlaganju suncu neposredno pred zimu, tačnije u jesen, tokom lepih dana.

Sigurno se pitate pa kako pobediti depresiju sunčanjem – da li je to uopšte moguće? Naravno da jeste, ova metoda je testirana i naučno dokazana..

Da bi se zimska depresija potpuno prevazišla i iskontrolisala na vreme, predlaže se terapija suncem i to par meseci ranije u periodu od 1 do 15 Oktobra. Tada se osoba izlaže suncu 4 dana zaredom u trajanju od po 4 sata.

Uz pomoć sunčeve svetlosti uspešno ćete popraviti raspoloženje tokom nadolazećeg hladnog zimskog perioda, te će tipični simptomi depresije izostati.

Lečenje depresije homeopatijom i floroterapijom

Floroterapija predstavlja blag, prirodni način lečenja depresije, u okviru kog se koriste esencije cveća, specijalno izabranog i obrađenog.

Osim preparata koje je osmislio Ričard Bah, začetnik ove metode, koriste se i drugi energizovani rastvori, napravljeni od raznih vrsta cvetova. Njihov glavni cilj je obnavljanje narušene harmonije tela i psihe i pronalaženje načina kako izaći iz depresije bez lekova.

S obzirom na to da floroterapija predstavlja holistički način lečenja, zimska depresija se leči na sva tri nivoa: mentalni, fizički i duhovni.

Među brojnim cvetnim lekovima, u tretmanu sezonskih poremećaja izdvaja se oleander, koji pokazuje izuzetne rezultate upravo u lečenju zimske depresije, pritom pozitivno deluje i na kardiovaskularni sistem.

Od ostalih metoda kako pobediti depresiju bez medikamenata, izdvajamo bahove kapi od bresta, gorčice, kleke, estragona, pitomog kestena i vrbe.

Recept za čaj od kantariona je krajnje jednostavan, potrebno je uraditi sledeće:

Malu kafenu kašičicu biljke prelijte sa 2 decilitra ključale vode, poklopite i ostavite 10 minuta da odstoji. Posle procedite i pijte još dok je topao. Maksimalna dnevna doza je 3 šolje.

NAPOMENA: ukoliko uzimate kontraceptivne pilule moguće je da će kantarion uticati na njihovu delotvornost, stoga se obavezno konsultujte sa stručnim licem pre upotrebe čaja.

Postporođajna depresija i psihoza- simptomi
Komentari
Loading...