Generic filters
Exact matches only

Izgled vaše kože otkriva da li imate neki zdravstveni problem

Bledunjavost, osip ili akne ponekad mogu ukazivati na probleme s bubrezima, plućima ili na nedostatak određenih vitamina i minerala.

woman 3083390 960 720

Problem suve kože

Ako vam je koža suva i peruta se, moguće je da ne unosite dovoljno tečnosti. Ali, ako uz ove simptome primećujete male upale na licu, moguće je da postoje problemi u radu bubrega i organa za izlučivanje. Potrebno je da uradite analizu mokraće, biohemijski nalaz krvi i ultrazvuk karlice. Blago perutanje kože na nosu može upućivati na nedostatak cinka u organizmu.

Bledo lice

Bleda koža upućuje na anemiju i nedostatak gvožđa, ali može ukazivati i na narušeno zdravlje pluća i bronhija. Ako sumnjate na anemiju, uradite analizu krvi, a ishranu obogatite zelenim povrćem, ribom i vitaminom C. Bleda koža sa plavičastim nijansama oko nosa i usta jasno upućuje na probleme u radu srca, pa je poželjno da izvršite potrebne kardiološke preglede.

Pojava osipa i plikova

Pojava krupnog osipa na licu, kao i sitnih plikova na obrazima, ukazuju na tegobe sa želucem ili crevima, pa bi trebalo da pripazite na kvalitet ishrane. Ako se na vratu ili licu povremeno pojavljuju crvene mrlje, najčešće je reč o alergiji na hranu ili neki lek. Opšte crvenilo lica, naročito nakon fizičkog napora, jedan je od simptoma hipertenzije. Visoki krvni pritisak je opasniji za srce kod ženske populacije.

Žuta koža

Ako je koža dobila žućkastu nijansu, trebalo bi hitno da pregledate jetru i žučnu kesu, jer je možda došlo do zastoja u lučenju žuči i do upalnih procesa. Suva, bledo žućkasta koža ukazuje na određene poremećaje probave, na hronični gastritis ili čir na želucu, što se može ispitati gastroskopskim pregledom.

PROČITAJTE VIŠE:

Komentari
Loading...