Generic filters
Exact matches only

Izborite se sa nesanicom uz ove savete

Može se reći da patimo od nesanice kada teško zaspimo ili ako ostajemo budni tokom noći.

 

To je česta pojava. Oko 10% stanovništva pati od hronične nesanice, a oko 50% ljudi povremeno pati od nje. Na nesanicu utiče čitav niz fizičkih, mentalnih faktora, kao i ponašanje i okruženje.

Lekari često za nesanicu prepisuju lekove kao što su Valium, Ambien, Restoril, Xanax, Ativan, i hlor hidrat, međutim oni mogu i da stvore toleranciju, pa čak i zavisnost.

Antidepresivi se takođe ponekad prepisuju za nesanicu. Pre nego što posegnete za tabletama, razmotrite sledeće metode prirodnog lečenja nesanice.

Valerijan – (Valeriana officinalis) je biljka koja se odavno koristi za nesanicu. Preporučivali su ga za dobro spavanje još u drugom veku naše ere. Priča se da je naziv Valium smišljen da bi zvučao kao reč valerijan. Nemačka zdravstvena Komisija E ga je odobrila 1985. i danas se može kupiti bez recepta u zemljama kao što su Nemačka, Francuska, Švajcarska, Belgija i Italija. Još uvek se ne zna kako valerijan funkcioniše u telu.

Pojedina istraživanja sugerišu da, kao i konvencionalne pilule za spavanje, valerijan može da utiče na nivo neurotransmitera GABA (gama masla;ne kiseline). Potrebno je 2 do 4 nedelje da bi se primetili efekti valerijana. Tipična doza valerijana je 2 do 3 grama sušenog korena, 270 do 450 mg vodenog rastvora u odnosu 3-6:1, ili 600 mg alkoholnog rastvora (4-7:1).

Valerijan se obično uzima između 30 i 60 minuta pre spavanja. Od neželjenih dejstava ponekad se javljaju blagi problemi pri varenju. Retko, valerijan može da ima i stimulativan efekat. Valerijan obično ne utiče na sposobnost za vožnju i ne stvara jutarnju pospanost. Konsultujte se sa svojim lekarom oko adekvatne doze.

Kantarion – koristi se za nesanicu uzrokovanu depresijom. Konsultujte se sa svojim lekarom koji će dijagnosticirati i proceniti depresiju.

Ostalo lekovito bilje – kamilica, hmelj, hristovo cveće, šišak, i ašvaganda (indijski ženšen) su biljke koje se takođe često koriste za nesanicu. Nekim ljudima je za dobar san dovoljno da 1 sat pre odlaska u krevet popiju čaj od kamilice. Kamilica može da smanji napetost, da smiri varenje i opusti mišiće.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...