Izborite se sa nesanicom uz ove savete

Može se reći da patimo od nesanice kada teško zaspimo ili ako ostajemo budni tokom noći.

 

To je česta pojava. Oko 10% stanovništva pati od hronične nesanice, a oko 50% ljudi povremeno pati od nje. Na nesanicu utiče čitav niz fizičkih, mentalnih faktora, kao i ponašanje i okruženje.

Lekari često za nesanicu prepisuju lekove kao što su Valium, Ambien, Restoril, Xanax, Ativan, i hlor hidrat, međutim oni mogu i da stvore toleranciju, pa čak i zavisnost.

Antidepresivi se takođe ponekad prepisuju za nesanicu. Pre nego što posegnete za tabletama, razmotrite sledeće metode prirodnog lečenja nesanice.

Valerijan – (Valeriana officinalis) je biljka koja se odavno koristi za nesanicu. Preporučivali su ga za dobro spavanje još u drugom veku naše ere. Priča se da je naziv Valium smišljen da bi zvučao kao reč valerijan. Nemačka zdravstvena Komisija E ga je odobrila 1985. i danas se može kupiti bez recepta u zemljama kao što su Nemačka, Francuska, Švajcarska, Belgija i Italija. Još uvek se ne zna kako valerijan funkcioniše u telu.

Pojedina istraživanja sugerišu da, kao i konvencionalne pilule za spavanje, valerijan može da utiče na nivo neurotransmitera GABA (gama masla;ne kiseline). Potrebno je 2 do 4 nedelje da bi se primetili efekti valerijana. Tipična doza valerijana je 2 do 3 grama sušenog korena, 270 do 450 mg vodenog rastvora u odnosu 3-6:1, ili 600 mg alkoholnog rastvora (4-7:1).

Valerijan se obično uzima između 30 i 60 minuta pre spavanja. Od neželjenih dejstava ponekad se javljaju blagi problemi pri varenju. Retko, valerijan može da ima i stimulativan efekat. Valerijan obično ne utiče na sposobnost za vožnju i ne stvara jutarnju pospanost. Konsultujte se sa svojim lekarom oko adekvatne doze.

Kantarion – koristi se za nesanicu uzrokovanu depresijom. Konsultujte se sa svojim lekarom koji će dijagnosticirati i proceniti depresiju.

Ostalo lekovito bilje – kamilica, hmelj, hristovo cveće, šišak, i ašvaganda (indijski ženšen) su biljke koje se takođe često koriste za nesanicu. Nekim ljudima je za dobar san dovoljno da 1 sat pre odlaska u krevet popiju čaj od kamilice. Kamilica može da smanji napetost, da smiri varenje i opusti mišiće.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...