Izborite se sa flekama od sunca uz ovaj recept

Iako postoje i kreme s vitaminom C, najstabilniji je i najefikasniji u vodenim bazama, pa najčešće dolazi u obliku seruma u tamnim bočicama.

Kreme se dugo zadržavaju na površini kože, dok serumi zbog lagane teksture prodiru duboko u kožu i omogućavaju brzu apsorpciju korisnih sastojaka.

Recept:

Potrebno je za oko 30 ml:

  • 1 kašika vitamina C (askorbinske kiseline) u prahu (možete koristiti i tablete vitamina C koje ćete smrviti u prah)
  • 1 kašika destilovane ili filtrirane vode
  • 1,5 kašika aloja vera gela
  • 1/8 kašike ulja vitamina E (možete upotrebiti kapsulu vitamina E radi lakšeg doziranja)
  • 1 bočica od tamnog stakla sa pipetom
  • 1 drvena ili plastična činijica i kašika (nikako metalna)
  • 1 plastični levak

Priprema

U činijici mešajte vitamin C u prahu i destilovanu vodu dok se kristali vitamina C ne rastvore u potpunosti. Pošto treba dosta vremena da se kristali rastvore, morate dugo da mešate, ali nikako da zagrevate vodu jer ćete tako uništiti vitamin C. Dodajte zatim aloja vera gel i nastavite sa mešanjem. Nakon toga dodajte ulje vitamina E i mešajte dok se sve ne sjedini. Mešavina koju ste dobili bi trebalo da bude prozirna ili beličasta. Prespite je pomoću uskog levka u staklenu bočicu koja mora biti tamne boje kako bi sprečila da serum oksidira od svetlosti. Čuvajte serum u frižideru 7–15 dana i, čim primetite da je postao žut ili narandžast, bacite ga jer to znači da je oksidirao i da je vreme da napravite novu turu.

Piling

Kesicu vitamina C u prahu (ili 2 tablete koje ćete izmrviti do praha) pomešajte sa bademovim mlekom da se stvori gusta pasta. Umasirajte pastu u kožu lica i ostavite da deluje. Kada osetite blago peckanje, isperite lice mlakom vodom i nanesite tonik od ružine vodice. Ako imate oštećenja na licu, nemojte koristiti ovu masku jer je jako agresivna prema otvorenim ranicama.

Maska za lice

Pomešajte kašiku vitamina C u prahu sa pola kašike filtrirane vode. Ako vam je koža suva, vodu možete zameniti čistim gelom od aloje vere. Masku nanesite na lice i ostavite da deluje 10–15 minuta (izbegavajte područje direktno ispod očiju). Masku uklonite laganim pokretima peškirom natopljenim mlakom vodom.

Drugima se dopalo i ovo:

Komentari su zatvoreni..