Generic filters
Exact matches only

Izborite se sa anemijom na vreme

Anemija se definiše kao stanje smanjenog broja crvenih krvnih zrna (eritrocita) u perifernoj krvi.

Puno se češće koristi određivanje pigmenta u crvenim krvnim ćelijama, hemoglobina koji služi kao glavni prenosioc kiseonika u krvi čiji je nivo u anemiji snižen.

Treba naglasiti, da sve hronične upalne bolesti mogu uzrokovati posledice slične anemiji zbog manjka gvožđa.

Prema istraživanju Svetske zdravstvene organizacije u Evropi 19,3 % dece uzrasta od 6 do 59 meseci i 20,1 % žena reproduktivne dobi ima anemiju, uglavnom blagu.

Kao i za većinu bolesti tako se i za pojavu anemije navode brojni rizični faktori. Na primer, osobe s hroničnim bolestima podložniji su nastanku anemije.

Ovo su neke od činjenica koje treba da znate o anemiji:

  • Anemija je jedna od najčešćih bolesti u medicini koja pogađa oko 30 posto stanovništva, a preko 50 posto njih ima za uzrok nedostatak gvožđa.
  • Slabost, malaksalost, pospanost, vrtoglavice, glavobolje, zujanje u ušima te lupanje srca su najčešći simptomi anemije.
  • Osobe s hroničnim bolestima podložniji su nastanku anemije
  • Žene nakon obilnih menstrualnih ciklusa mogu postati anemične, a trudnoća može podstaći promene u krvi koje rezultiraju anemijom.
  • Ako ne paze da unose dovoljno gvožđa i vitamina B12 , vegetarijanci i vegani češće su anemični zbog specifične ishrane.
  • Opterećenje gvožđem nastaje kada unos gvožđa premašuje mogućnosti fiziološkog “skladištenja” te se ono nakuplja u telu (jetri, srcu, gušterači, slezeni, koži, zglobovima i žlezdama), a tokom godina skladišteno gvožđe može uzrokovati zatajenje tih organa i hronične bolesti, kao što su ciroza, dijabetes i zatajenje srca

Izlečite anemiju prirodnim lekovima

Unosite zdrave masti kao što su riblje i maslinovo ulje.

Preporučuje se da prestanete da jedete obrađenu hranu. U ishranu uključite kefir, sireve i jogurt. Takođe, preporučuju se pasulj, zelena hrana, papaja i citrusi.

Vitamin B12 povećava nivo crvenih krvnih zrnaca i može da se nađe u mesu, jajima, mlečnim proizvodima, ribi i morskim plodovima.

Unosite puno gvožđa koje možete da nađete u crvenom mesu, spanaću, brokoliju i orašastim plodovima.

Ovo su neka od prirodnih rešenja anemije

Sok od cvekle i šargarepe

Oljuštite i operite 2 sveže cvekle i 2 sveže šargarepe. Umiksujte ih u blenderu ili iscedite u sokovniku. Po želji možete dodati 2 kašičice pivskog kvasca ili 1/2 kašičice morača. Ovaj sok možete piti svakodnevno.

Sok od kupine, jagode i jabuke

Šaku kupina, šaku jagoda i 1 jabuku umiksujte u blenderu sa čašom vode. Ovaj napitak je najbolje da konzumirate ujutru na prazan želudac.

Sok od šargarepe i potočarke

Operite 3 šargarepe i 2 svežnja potočarke. Iseckajte sastojke i stavite ih u blender, dodajte čašu vode. Umutite dobro i pijte dva puta dnevno.

Sok od pomorandže, badema, kvasca, meda i žumanceta

Sastojci: 1 čaša soka od pomorandže, 2 badema, 1 kašika pivskog kvasca, 1 kašika pčelinjeg meda, 1 sveže žumance. Sve ove sastojke stavite u blender i mutite nekoliko minuta. Sok ispijte lagano jednom dnevno najbolje ujutru.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...