Generic filters
Exact matches only

Izborite se sa alergijom na ambroziju

Smatra se da je oko 15% stanovništva alergično na polenov prah ambrozije.

Svaka biljka proizvede oko 100 miliona zrna polena svake godine, a već 20 do 30 u kubnom metru vazduha može da izazove alergijsku reakciju i simptome rinitisa, sinusitis i konjuktivitis. Ukoliko njeno dejstvo potraje, te alergije mogu prerasti i u bronhijalnu astmu.

Simptomi preosetljivosti na ambroziju se manifestuju kijanjem, peckanjem i suzenjem očiju, zapušenošću i obilnim curenjem iz nosa koje može da traje čitave sezone. Pored navedenih simptoma javlja se i otežano disanje i stezanje / bol u grudima. To je onda znak da se radi o sezonskoj bronhijalnoj astmi, koja je uzrokovana alergijom na ambroziju.

Polen ambrozije izgleda kao kugla sa šiljcima, odnosno ima male kukice kojima se zakači za sluzokožu gornjih disajnih organa i tako stvara velike alergijske probleme: uzastopno kijanje, svrab u nosu, curenje iz nosa, suzne i crvene oči, kašalj, otežano disanje sa osećanjem nedostatka vazduha. Osim respiratornih tegoba dešavaju se i promene na koži u vidu crvenih pečata i svraba, a mogu da nastanu i komplikacije na organima za varenje, praćene povraćanjem, grčevima i dijarejom.

Bitna stvar u lečenju je da osoba koja pati od polenskih alergija zna šta je uzrok njenih problema, kako bi na vreme započela s terapijom. Potrebno je pre sezone cvetanja započeti sa upotrebom lekova iz grupe antihistaminika, lekova koji smanjuju mogućnost pogoršanja astme ili pak protektivno deluju na sluzokožu nosa. U slučaju da se bolest manifestuje, uz pomenute lekove se koriste i oni koji otklanjaju tegobe.

Individualne preporuke za osobe alergične na polen bi bile izbegavanje boravka na otvorenom za vreme suvih i vetrovitih dana, izbegavanje parkova i kampovanja, zatvaranje prozora, posebno tokom prepodneva kada je koncentracija polena najveća.

Prozore otvarati između deset sati uveče i rano ujutru, po mogućnosti koristiti klima uređaj sa filterima, pratiti polenski izveštaj, ne sušiti veš napolju, po dolasku u kuću se obavezno istuširati i oprati kosu, promeniti garderobu, koristiti kvalitetne hipoalergijske kozmetičke proizvode. Izbegavati namirnice koje mogu da izazovu sličnu alergijsku reakciju, a to su dinja, lubenica, banana i kamilica.

Ublažite simptome alergije na ambroziju

Ukoliko je ustanovljeno da ste alergičani na ambroziju, uz konsultaciju s lekarom možete preventivno početi da uzimate lekove još pre pojave prvih simptoma. Najbolje je osam dana pre početka sezone širenja polena ambrozije. Takođe je bitno da se pridržavate uputstava u zaštiti od ambrozije. Najvažnije je da ne izlazite napolje u toku prepodneva, jer je tada najveća koncentracija polena.

Tokom dana prozore držite zatvorene i ne izlazite napolje po vetrovitom vremenu. Često se umivajte i perite kosu. Pošto se polen lako lepi za odeću i posteljinu, veš preko dana ne treba da sušite napolju, već unutra. Ukoliko ga i ostavite da se preko noći osuši na otvorenom, rano ujutru ga pokupite, pre nego što biljke počnu da izlučuju polen.

Doba godine kada ambrozija izaziva najviše tegoba

Polen ove biljke, koja cveta od početka jula do kraja oktobra, prenosi se vrlo brzo, a u vazduhu se zadržava više od 100 dana. Pošto je najveća koncentracija polena ambrozije u avgustu i septembru, tada mala deca, kao i odrasli najviše osećaju tegobe. Ako imate problema sa ambrozijom, najbolje je da u ovo doba godine otputujete na more ili odete na planinu, gde je ova biljka mnogo manje rasprostranjena.

Veza između alergije na neku hranu i ambrozije

Dokazano je da u nekim slučajevima alergija na ambroziju nije samo reakcija na polen. Odnosno, da konzumiranje određenog voća i povrća, može da podstakne alergijske reakcije na ambroziju: svrab, štipanje u nosu i grlu, oticanje usta, jezika i grla. Najčešće namirnice koje utiču na to su: banana, krastavac, dinja, tikvice, semenke suncokreta i čaj od kamilice.

 

Komentari
Loading...