Generic filters
Exact matches only

Izbegnite viruse uz ove savete

Oni koji se nikad ne razboljevaju nisu blagosloveni „nadljudskim“ imunitetom, ali jako vode računa o sebi i pridržavaju se zdravih navika koje viruse drže podalje.

health wellness 1

Evo „pravila“ ljudi koji nikad nisu bolesni:

Odlaze na spavanje u određeno vreme

Istraživanja pokazuju da osobe koje spavaju osam sati tokom noći imaju manje šansi da zakače virus od onih koji spavaju sedam ili manje sati. Noću se organizam obnavlja, a reguliše i hormone stresa koji nas čine podložnijim različitim infekcijama.

Ali, važno je i da se „vremena za spavanje“ pridržavate i vikendom. Mnogo bolje ćete se osećati ako svaki dan odlazite na spavanje i ustajete otprilike u isto vreme, piše Woman’s Day.

Jedu „raznovrsnu“ hranu

Ako jedete namirnice u različitim bojama, unećete sve neophodne nutrijente. Neka se na vašem tanjuru nađe voće i povrće bogato antioksidantima kao što su bundeva, slatki krompir i šargarepa (sadrže beta-karoten), citrusno voće, kiseli kupus i paprika (vitamin C), bademi i drugi orašasti plodovi (vitamin E), crveno vino (rezervatol). Antioksidanti ublažavaju štetno dejstvo slobodnih radikala i štite ćelije od propadanja, pomažući istovremeno organizmu da se odbrani od virusa.

Piju crni čaj

Studija sprovedena u Americi pokazala je da osobe koje popiju šolju crnog čaja u toku dana stvaraju tri puta više interferona, moćnog proteina koji uništava viruse koji nas napadaju. Ako želite da ojačate imunitet, umesto jutarnje kafe popijte šolju crnog čaja.

Druže se

Druženje sa prijateljima i članovima porodice pomaže nam da se lakše izborimo sa stresom, a onda i naš imuni sistem bolje radi. Nemojte ono što vas muči držati u sebi, rešenje za probleme lakše nalazimo kad imamo podršku okoline.

Nose papuče

Odnosno… izuvaju se kad uđu u kuću. Prvo, tako kuća ostaje čista i ne raznosite bakterije svuda naokolo. A drugo, kad su vam stopala hladna, mozak prima poruku da „prištedi“ na toploti, što znači da će vam cirkulacija u perifernim delovima tela biti slabija. Slabija cirkulacija znači i manje belih krvnih zrnaca koja se bore protiv infekcija, tako da ste podložniji virusima.

Unose probiotike

Dobre bakterije u našim crevima važne su za imunitet. Ako ne želite da uzimate suplemente koji sadrže probiotike, unosite više fermentisanih proizvoda, jogurta ili kiselog kupusa, na primer.

Vežbaju

Studije pokazuju da redovna fizička aktivnost osnažuje imuni sistem. Osim vežbanja, povoljno utiču i joga i meditacija, pa odaberite aktivnost koja vam najviše odgovara.

Peru ruke, ali nisu opsednuti time

Važno je da ruke perete kad uđete u kuću, pre i posle pripremanja hrane, pre jela, posle korišćenja toaleta i posle brisanja nosa, kijanja ili kašljanja. Time smanjuete rizik od bolesti za između 16 i 59 odsto, prema američkom Centru za kontrolu bolesti. I ne morate da koristite antibaterijska sredstva. Običan sapun i topla voda biće sasvim dovoljni.

Ne dodiruju lice

Ako se odviknete od trljanja očiju, nosa i prinošenja ruku ustima, smanjićete rizik od respiratornih virusnih infekcija za 41 odsto, pokazuju istraživanja.

PROČITAJTE VIŠE:

Komentari
Loading...