Izbegnite prehladu i grip uz ove savete

Prilično smo sigurni da će neko nekad kinuti pored vas ove zimske sezone i zaraziti vas.

Ali gutanje brojnih tableta i lekova nije baš uvek najbolje ili jedino rešenje koje imate pred sobom.

Od kašljanja i kijanja pa sve do upale sinusa i malaksalosti – postoje određene namirnice koje će vam poslužiti kao prirodni borci protiv ovih simptoma prehlade.

Neki od njih će čak i osnažiti vaš imuni sistem tako da telo ubuduće odradi što bolji posao u borbi protiv bolesti!

Bananama protiv glavobolje

Ovo moćno voće ima nekoliko prednosti prilikom borbe s bolestima. Bogate su magnezijumom, elektrolitom koji pomaže protiv bolova. Dokazano je kako banane čak pomažu i u borbi protiv zloglasnih migrena.

Rižom do boljeg sna

Ako imate problema sa snom, porcija riže mogla bi biti vaš spas! Ali, ne bilo koje riže…Basmati riža idealna je namirnica koja će vas zasititi duže vreme, a aminokiselina triptofan koju sadrži, pomoći će vam da lakše zaspite.

Batat povećava bela krvna zrnca

Kada se borimo s nekom bolešću, naša bela krvna zrnca su na gubitku jer su upravo oni zaslužni za borbu s virusima. Baš zato im trebate pomoći i olakšati kako god možete. Šargarepa i slatki krompir namirnice su bogate vitaminima A i C te nutrijentima koji osnažuju imuni sistem.

Bundevine semenke za što kraću prehladu

Kada ste prehlađeni vaše telo treba što više cinka. Iako za uobičajenu prehladu nema nekog posebnog leka, dokazano je kako će cink pomoći u smanjenju njenog trajanja.

Čaj od đumbira smanjuje bol u mišićima

Generalno, čaj kao takav je dobar za grlo, ali čaj od đumbira smanjuje bol i tenzije u mišićima koje su povezane s prehladama i gripom.

Čili papričicama protiv upale sinusa

Iako se često šalimo kako su ljute namirnice dobre za disajne kanale – ljute čili papričice zaista pomažu protiv upale sinusa! Plus: podstiču i vaš metabolizam. Ostale ljute namirnice koje mogu pomoći su i curry i wasabi.

Medom protiv kašlja

Da li ste znali da je naučno dokazano da su dve čajne kašičice meda dnevno dovoljne za suzbijanje kašlja i ostalih respiratornih infekcija?!

Pilećom supom u borbu protiv virusa

Ako odmah posegnete za maminom pilećom supom kad se osećate bolesno, pametan potez! Ne da ćete se osećati toplo i prijatno dok jedete, već će vam stvarno pomoći da se osećate bolje.

Voda štiti od novih simptoma

Bez obzira na vrstu bolesti s kojom se borite, ne zaboravite na generalno pravilo: pijte puno vode i pazite da vam telo uvek bude pravilno hidrirano!

Ako vam je obična voda ipak dosadna, uvek je možete začiniti voćem i napraviti ukusnu detox vodu po vlastitom izboru.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...