Izbegavanjem ovih namirnica zaboravićete na nadutost

Saznajte kojih je to osam najvećih uzročnika neprijatnog osećaja u želucu koji vam itekako može pokvariti dan izazivajući nadutost.

jj 1

1. Obrađeno meso

Razne salame, mortadela, viršle neke su od mesnih namirnica punih teško probavljivih masnoća i natrijuma koji uzrokuje nadutost. Bolja alternativa je ćuretina sečenaa na tanke šnite.

2. Smrznuta jela

Neka smrznuta jela su niskokalorična, ali sadrže i do petsto miligrama natrijuma, što je gotovo 25 posto preporučene dnevne doze. Posledica je zadržavanje vode i nadutost.

3. Dijetalna hrana

Bombone i žvake bez šećera te dijetne pločice od žitarica često sadrže zaslađivače xylitol, sorbitol i maltitol. Ove hemikalije mogu poremetiti probavni sistem i uzrokovati nadutost i proliv.

4. Pržena hrana

Ništa vas neće brže naduvati od cheeseburgera s prženim krompirićima. Masna, kalorična hrana teško je probavljiva zbog čega se organizam mora više naprezati što uzrokuje proširenje želudca dok probavlja hranu.

5. Konzervirana hrana

Većina konzerviranog povrća i povrća pakovano je u slanoj tečnosti koja čuva njihov prirodan ukus. Ispiranje hrane iz konzerve pod mlazom hladne vode trideset sekundi može pomoći.

6. Sirov brokoli

Kod nekih ljudi povrće poput brokolija i karfiola može uzrokovati jaku nadutost i gasove. Nemojte ga zbog toga izbegavati već ga konzumirajte u manjim količinima dok se organizam ne navikne na njega.

7. Kokteli

Zvuči neobično, ali pričate li dok pijete alkohol i ako pijete kroz slamčicu postoji velika šansa da ćete progutati i višak vazduha koji će vas naduvati.

8. Žvakaća guma

Žvakanje žvakaće gume pomaže vam da skrenete misli sa hrane, ali tada gutate vazduh koji uzrokuje širenje želudca

Drugima se dopalo i ovo:

Komentari
Loading...