Ispucale usne – kako otkriti uzrok i rešiti problem

Današnja kozmetika koliko doprinosi lepšem izgledu isto tako može napraviti puno štete. Poput ruževa za usne koji sadrže različite hemikalije koje mogu dovesti do uništenja prirodnog ulja na usnama svakog čoveka. Ono čega se treba bojati i na šta se mora paziti su proizvodi koji mogu dovesti do alergije. Proizvodi kao što su balzami i hidratantne kreme celu situaciju mogu samo pogoršati.
usnee

Postoje materije koje se dodaju za ukus a na koje su brojne osobe alergične, kao što je crvena boja u slatkišima i vodici za usta te pasti za zube.

Voćni sok – limunska kiselina sadržana u soku od pomoranđe (ili bilo kom drugom soku) može hronično iritirati usne. To je zbog foto-toksičnog taloga koji ostaje na uglovima usana.

Jeste li znali kako previše vitamina može dovesti do ispucalih i natečenih usana. Zadržite se na manje od 25.000 jedinica vitamina A na dan i smanjite unos kobalta koji se nalazi u vitaminu B12.

Kao savršena prevencija navodi se dovoljna konzumacija vode, oko 8 do 10 čaša vode na dan. Koliko je dobro za zdravlje, tako je odlično i za negu usana.
Pušenje – prirodna ulja na usnama (koja sprečavaju dehidraciju) sklona su isušivanju svaki put kada zapalite cigaretu. To je još jedan odličan razlog da odbacite te štapiće koji vam stvaraju rak.

Lekovi – nuspojava kod nekih lekova može takođe biti isušivanje usana. Grubi tretmani protiv akni takođe su često krivac. Proverite kod dermatologa ako ste zabrinuti zbog nečega.

Gljivična infekcija – ako se nijedan od gore navedenih razloga ne odnosi na vas, onda je moguće da je kod vas nastala gljivična infekcija. Posetite dermatologa radi procene.

Sada nakratko razmislite o tome šta bi od gore navedenog mogao biti uzrok vaših ispucalih usana. Jednom kada to utvrdite važno je da učinite sve što je potrebno za eliminaciju uzroka iz svog životnog stila barem na nedelju dana.

Posmatrajte napredak, ako se nakon nekoliko dana usne obnove do ranijeg sjaja, tada znate da ste otkrili naviku koju morate izbegavati u budućnosti.

Ako se ispucalost usana ne popravi ni nakon isteka tih nedelju dana pokušajte pronaći novog krivca i ponovite celi postupak.

Komentari
Loading...