Iskoristite sezonu jagoda

Osim što su izvrsna poslastica, jagode obiluju brojnim hranljivim materijama i štite ljudsko zdravlje.

Štite zdravlje srca

Obzirom na to da su bogate vlaknima i C vitaminom, jagode smanjuju oksidativni stres u organizmu te tako smanjuju i rizik od raznih srčanih oboljenja i razvoja raka. Osim toga, odličan su izvor kalijuma koji je važan za zdravlje srca.

Obiluju važnim antioksidantima

Jagode su se našle na popisu top voća koje obiluje antioksidantima, a upravo bi to mogao biti ključni razlog zbog kojeg štite od nekih vrsta raka. Naime, upravo se antioksidanti bore protiv slobodnih radikala koji uzrokuju brojne zdravstvene probleme.

Dobre su za probavu

Vlakna su vrlo važna za dobro funkcioniranje probavnog sistema, a jagode su odličan izvor vlakana te pozitivno utiču na crevnu floru. Osim toga, sadrže veliku količinu vode i kalijuma pa mogu sprečiti nadutost i druge probavne smetnje.

Jačaju imunitet

Jagode su odličan izvor vitamina C koji je od izuzetne važnosti za naš imunološki sistem, posebno tokom sezona raznih virusa. Možete ih ubaciti u jogurt, jesti ih za međuobrok ili pak od njih napraviti ukusnu voćnu salatu.

Pomažu kod mršavljenja

Ovo bobičasto voće finog je i slatkastog ukusa pa može utažiti želju za slatkim, a sadrži jako malo kalorija. Upravo radi toga, jagode su odličan izbor za sve one koji pokušavaju smršati. S obzirom na to da ne sadrže puno proteina, dobro ih je kombinovati s namirnicama koje ih sadrže, poput jogurta ili sira.

Dobre su i za kožu

Vitamin C podstiče proizvodnju kolagena koji je jako važan za elastičnost kože. Kako starimo, nivo kolagena opada pa konzumiranje namirnica s C vitaminom postaje još važnije želimo li održati zdravu i mladoliku kožu.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...