Generic filters
Exact matches only

Iskoristite sezonu jagoda a ovo su razlozi i zašto(VIDEO)

Jagode su voće koje obiluje vitaminima, mineralima, vlaknima i jedinjenjima sa antioksidativnim i protivupalnim svojstvima.

Jagode imaju širok spektar prednosti za naše zdravlje, a ovo su top četiri.

Podržavaju zdravlje srca

Jagode su bogate pigmentima koji imaju zaštitni efekat. Smatra se da ovi antocijanidini imaju niz potencijalnih zdravstvenih koristi, uključujući prevenciju upalnih stanja i srčanih oboljenja.

Mogu da regulišu šećer u krvi

Konzumiranje jagoda usporava varenje glukoze i smanjuje upotrebu insulina, posebno kada se jedu uz obrok sa visokim sadržajem ugljenih hidrata.

Pomažu onima sa dijabetesom tipa 2

Jagode sadrže zaštitna biljna jedinjenja koja se zovu polifenoli, od kojih se za dva – elaginska kiselina i elagitanini – pokazalo da pomažu u upravljanju nekim od efekata dijabetesa tipa 2. Međutim, potrebno je više istraživanja na ovu temu.

Kontrola težine

Jagode imaju nizak glikemijski indeks i kao takve pomažu u umerenom oslobađanju šećera u krvi. Studije sugerišu da ishrana sa puno namirnica sa niskim indeksom može biti korisna za kontrolu težine i za smanjenje učestalosti bolesti povezanih sa gojaznošću.

Da li su jagode bezbedne za sve?

Iako većina nas može da uživa u jagodama bez problema, one su čest alergen, posebno za decu. Ako imate alergije na polen breze ili jabuke, veća je verovatnoća da ćete razviti sekundarnu alergiju na jagode. Jagode, uključujući jabuke, breskve, avokado i borovnice, sadrže prirodne hemikalije koje se nazivaju salicilati.

Neki ljudi su osetljivi na ova jedinjenja i mogu da dožive alergijsku reakciju, uključujući osip na koži i otok. Jagode takođe sadrže goitrogene, jedinjenja koja mogu da ometaju funkciju štitaste žlezde.

Foto pexels
Komentari
Loading...