Iskoristite benefite koje nam daruju rotkvice

Ljudi koji redovno jedu rotkvice osetiće poboljšanje cirkulacije, a pomoćiće i kod glavobolje, kiselosti organizma, mučnine, bola u grlu, kašlja, problema sa želudcem, kamenja u žuči i problema sa varenjem.

Pored već navedenih ovo su još neki od benefita koje rotkvica pruža kada je zdravlje u pitanju.

Štite srce i krvne sudove

Kao većina povrća, i rotkvice utiču na smanjenje holesterola, te su dobre za krv i srce. Odličan su izvor antocijanina koji ne samo da daje boju rotkvici, nego ima puno benefita po srce, odlična je preventiva za rak i ima antiupalna svojstva.

Rotkvice su dobar izvor kalijuma a ovaj vitamin je povezan sa smanjenjem krvnog pritiska jer opušta krvne sudove i olakšava protok krvi.

Neguju i štite kožu

Vitamin C, fosfor, cink, vitamin B, kao i antioksidansi prisutni u rotkvici pomažu da koža bude zdrava i blistava. Visok procenat vode doprinosi održavanju vlage kože, a sveža rotkvica odlično je čisti, te je ova biljka česta u pakovanjima za lice. Kako su dobre za dezinfekciju, rotkvice će pomoći oporavljanju suve koža, kao i kod osipa i pucanja kože.

Masku za lice možete napraviti i sami: sameljite rotkvice u blenderu i pomešajte smesu sa malo vode. Nanesite masku na lice nežno je utrljavajući vrhovima prstiju. Ostavite je nekoliko minuta, a zatim se umijte.

Kada se koža potpuno osuši, ponovo napravite masku od rotkvice po istom principu, ali sa jednom izmenom – rotkvicama dodajte znatno manje vode. Nanesite je na lice i ostavite je da deluje 20 minuta, a zatim je isperite.

Poboljšava imunitet

Rotkvice imaju mnogo benefita, ali uticaj na imuni sistem jedan je od najvažnijih. Unošenjem pola šolje rotkvica dnevno, u salati ili kroz užinu, unećete 15% preporučene dnevne doze vitamina C.

Doslednim unošenjem dnevne doze vitamina C preko rotkvica možete poboljšati vaš imuni sistem i regenerisati bela krvna zrnca, što je ključno u borbi sa svakom bolešću, od obične prehlade, do raka.

Vitamin C neće samo poboljšati vaš imunitet. On se smatra supervitaminom – pomaže kod regulacije metabolizma tako što pretvara masnoću u energiju, učestvuje u stvaranju kolagena, esencijalnog proteina koji jača zidove krvnih sudova i smanjuje mogućnost pojave astreoskleroze i drugih bolesti srca.

Održava zdravlje bubrega

Kao diueretici i dezintifikatori, rotkvice pomažu kod mnogih problema sa bubrezima.

Zbog diueretičkih svojstava rotkvice su dobre za čišćenju bubrega i krvi od nagomilanih toksina, a dezinfekciona svojstva ovog povrća pomoćiče da se spreči upala bubrega i stvaranje kamenčića.

Konzumiranje rotkvica preventivna je mera i za rak bubrega

Efikasno tretiraju žuticu

Rotkvice su odlične za jetru i stomak, kao i za detoksikaciju – one čiste krv i eliminišu toksine. Veoma su korisne u tretiranju žutice jer otklanjaju žučni pigment bilirubin i održavaju njegov rad na stabilnom nivou.

Kod žutice dolazi do uništenja crvenih krvnih zrnaca, te rotkvice ovde preuzimaju ulogu heroja i sprečavaju njihovo uništenje tako što povećavaju zalihu kiseonika u krvi.

Sprečava i leči urinarne infekcije

Rotkvica je prirodni diuretik, te poboljšava izučivanje mokraće iz organizma. Sok od rotkvice smanjiće upale i peckanje tokom uriniranja. Ova sjajna biljka čisti bubrege i sprečava infekcije, te pomaže u lečenju mnogih urinarnih poremećaja izazvanih viškom toksina.

Regulišu telesnu težinu

Visok procenat vode i prisustvo nesvarljivih ugljenih hidrata čini rotkvice odličnim izborom za one koji žele da smršaju.

Zasitiće vas, a da pri tom nećete uneti mnogo kalorija.

Imaju visok procenat biljnih vlakana i nizak glikemijski indeks, što znači da će vam ubrzati metabolizam, redovno ćete prazniti creva i tako vam pomoći da skinete višak kilograma.

Ublažavaju simptome astme i bronhitisa

Rotkvice mogu da pomognu kod uklanjanja zagušenja u respiratornom sistemu, kao i iritacije nosa, grla i pluća, izazvanih prehladom, infekcijama, alergijom i drugim uzrocima.

Bogate su vitaminima, te štite respiratorni sistem od infekcija.

Hidriraju organizam

Visok procenat vode u rotkvicama održava telo hidriranim, što je ključno za zdravlje, pogotovo za probavni sistem. Hidriranost ublažava zatvor, poboljšava varenje i omogućava lakšu apsorpciju hranljivih materija u organizam.

Jačaju i razvijaju kosti

Seme rotkvice poboljšaće razvoj i jačanje kostiju. Seme sadrži visok procenat kalcijuma koji je ključan za zdravlje kostiju, a obezbeđuju i širok spektar drugih minerala dobrih za kosti.

Odličan izvor vitamina i minerala za dijabetičare

Rotkvice ne utiču na nivo šećera u krvi, imaju nizak glikemijski indeks i visok procenat vlakana. Reguliše absorpciju šećera u krvotoku, što znači da dijabetečari mogu da uživaju u rokvicama koliko žele.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...