Išijas

Išijas je bolest najdužeg živca u organizmu – išijadikusa. Išijas ili lumboischijalgija je stanje koje se manifestira kao bol u nozi. Ono je vrlo učestalo i za neke vrlo bolno.

išijas

Uzrok nastanka: Nastaje kao posledica prolapsa diskusa lumbalnog dela kičme. Do pojave išijasa mogu dovesti najrazličitiji uzroci. Najčečće se dešava pri podizanju tereta iz nezgodnog položaja tela I usled nekog pogrešnog pokreta. Zatim može nastati i kao posledica ravnih tabana, ili usled nepravilnog opterećenja donjih udova i prekomernog istezanja živca zbog promena na kičmenom stubu i u karlici.

Klinička slika: Kliničku sliku karakteriše bol u krstima,različitog intenziteta (zavisi od težine prolabiranog diskusa) . Kompenzatorno, dolazi do pojave grča okolne muskulature kao i ograničene pokretljivosti zahvaćenog dela kičme. Bol iz zahvaćene regije dalje zrači u nogu (u zavisnosti od lokacije prolabiranog diska prisutna je različita klinička slika- bol može da zrači spoljašnom stranom potkolenice sve do malog prsta ili delom unutrašnjom, a delom spoljašnom stranom noge do palca) Takodje, izmenjen je i osećaj dodira ( prisutno je mravinjanje, trnjenje, smanjen osećaj za dodir ili njegov potpuni gubitak). Mogu,osim senzitivnih, biti prisutni i motorni ispadi u vidu slabosti ili potpune oduzetosti. Bol se pojaćava naporom, nepravilnim podizanjem tereta, a može biti isprovociran i kašljem i kijanjem.

Dijagnoza:

Postavlja se rentgengrafijom, elektromiografijom (EMG) ili magnetnom rezonancom (MR).

Lečenje:

Neophodno je strogo mirovanje na ravnoj I tvrdoj podlozi, uzimanje lekova protiv bolova i atireumatika uz nadzor lekara , uz kortikosteroide, miorelaksante sa sedativnim dejstvom i vitamine B1, B6, B12.

Kasnije se preporučuje fizikalna terapija, a u cilju jačanja muskulature uz izbegavanje podizanja tereta.

 

 

 

Komentari
Loading...