Ishranom protiv bakterije candide

Ovom prilikom vam predstavljamo dijetu koja je dobra u borbi protiv candide.

can

Anti candida dijeta ili dijeta protiv kandide ima jedno osnovno pravilo a to je uskratiti gljivicama omiljenu hranu (šećere) sve do njihovog istrebljenja iz organizma.

Treba znati da je ishrana, tokom borbe protiv ove opake gljivice izuzetno važna. Zasad nema pouzdanih naučnih dokaza da je takav način ishrane u potpunosti moguć, ali svakako ima pouzdanih rezultata u suzbijanju gljivica, bilo da je u pitanju kandida u ustima, kandida u crevima, kandida na jeziku, kandida na koži ili drugim mestima oboljenja.

Koja bi hrana bila dobra protiv candide?

Na ovo pitanje je odgovor prilično jednostavan – uskratite gljivicama slatko!!! Imajte na umu da se šećeri vrlo dobro kamufliraju i sakrivaju u većini namirnica. Obratiti pažnju na industrijski prerađenu hranu kao što su razni sosovi, umaci, gotova jela a naročito viršle koje sadrže jako puno šećera.
Jelovnik koji pomaže u borbi protiv candide

Dijeta protiv kandide preporučuje sledeće namirnice:

Od povrća dobro je jesti: brokoli, blitvu, patlidžan, tikvice, peršun, prokelj, celer, maunarke, kupus, krastavce, spanać, kelj, rotkvice, karfiol, raštiku i druge slične namirnice.

Riba i meso: skoro sva riba, škampi, kozice, jastog, školjke, piletina, teletina, svinjetina, guska, patka, govedina, divljač, jagnjetina, zečetina i dr.

Orašasti plodovi, semenke i jezgrasto voće: semenke suncokreta, lešnici, bademi, semenke bundeve, sezam, indijski orah, orasi, pekan orasi, brazilski orasi…

Mleko i mlečni proizvodi: kiselo mleko, puter, tvrdi sirevi samo ako su dobro zagrejani, jogurta samo nekoliko kašika dnevno.

Od tečnosti dobre su: voda, blagi biljni čajevi, kafa bez kofeina i limunada bez šećera.

Ulja: maslinovo ulje, laneno i suncokretovo ulje.

Žitarice sa celim zrnom: U manjim količinama ječam, pirinač, ovas, proso, heljda, raž i smeđi pirinač.

Ostalo – U vrlo malim i umerenim količinama: pečeni krompir, malomasni jogurt, nezaslađeni sitni kolači, krekeri od pirinča i sl..
Kao što vidite ova dijeta nije toliko stroga, čak što više namirnice su jako raznolike pa su moguće kombinacije za ukusna jela mnogobrojne.

Komentari
Loading...