Ishranom protiv akni

Akne niko ne voli, naročito kada idete na važne događaje.Korekcijom u ishrani  rešite se akni, zauvek!

akne

Akne, nevolja koja prati odrastanje (a koja može pogoditi mlade odrasle ljude), nastaje zbog hiperprodukcije sebuma koji nastaje u lojnim žlezdama. Kada se pore začepe sebumom, nastaju miteseri, bubuljice i prištići koji izbijaju po licu i bradi.

Nekada se mislilo da masna hrana uzrokuje akne, ali to mišljenje više nije zastupljeno. Zapravo, so je pravi krivac. Jod koji se dodaje kuhinjskoj soli da bi se sprečila gušavost, zapravo izaziva probleme s kožom. Jodom je posebno bogata industrijski obrađena hrana, kao što su prženi krompiri, čips i hamburgeri iz restorana brze hrane, koja je vrlo često preslana. Tinejdžeri koji su zabrinuti zbog svojih akni i žele da ih se reše trebali bi jesti što više zdrave hrane : voće i povraće, te izbegavati brzo pripremljenu hranu.

Vitamin A jako je važan za zdravu kožu. Stoga je potrebno jesti hranu koja je bogata betakarotenom koji se zapravo u telu transformiše u vitamin A.

Jedite što više

Šargarepe
Slatkog krompira
Spanaća
Prokelja
te druge namirnice bogate betakarotenom.

Konzumirajte cink
jer pospješuje zarastanje rana, takođe odlično deluje na kožu.

Jedite :

Ostrige
Pšenične žitarice
te drugu hranu bogatu cinkom.

Acidofil je korisna bakterija koju nalazimo u jogurtu i koja takođe pomaže očuvanju čiste kože.

Ukoliko se zaista želite rešiti akni, potrebno je svakako kombinovati zdravu ishranu sa prirodnim kozmetičkim  preparatima. Bez pravilne ishrane, tretmani vam ne mogu pomoći.

Ako su akne ozbiljne, javite se lekaru jer mogu biti posledica nekih ozbiljnijih poremećaja.

 

 

Komentari
Loading...