Generic filters
Exact matches only

Ishrana u prevenciji osteoporoze

0

Mineral broj jedan, neophodan za rast, razvoj i funkcionisanje kostiju je, svakako, kalcijum, a ima ga u izobilju u mnogim namirnicama. Njegov dobar saveznik je vitamin D

osteoporoza-1a

OSTEOPOROZA je progresivni zdravstveni poremećaj, koji karakteriše gubitak koštane mase tokom procesa starenja (ili iz nekog drugog razloga) i doslovno znači „šupljikava kost“. Kod žena je ova bolest češća sedam puta nego kod muškaraca i obično je povezana s menopauzom, što je uzrokovano naglim padom lučenja ženskih polnih hormona, posebno estrogena.
Ishrana je važan faktor u prevenciji nastanka osteoporoze, a kalcijum je najvažniji mineral, koji se mora unositi ishranom kako bi sprečili nastanak i umanjili posledice osteoporoze kod onih osoba kod kojih su već nastale promene na kostima.

Kalcijum je mineral neophodan za rast, razvoj i normalno funkcionisanje kostiju, hrskavica, zuba, noktiju, hormonskog, neuromišićnog i mnogih enzimskih sistema, kao i za normalne procese zgrušavanja krvi. Potrebe za kalcijumom su svakodnevni zahtev naših tela. Kalcijum sadrže sledeće namirnice: mleko, mlečni proizvodi, pasulj, boranija, sočivo, grašak, zeleno lisnato povrće, sardine.

Potrebe za kalcijumom su različite u različitim periodima života, a najveći je u pubertetu i adolescenciji kao i posle 50. godine kad se preporučuje dnevni unos od 1200 do 1500 miligrama na dan. Povećan unos je potreban i tokom trudnoće i laktacije. U ostalim periodima života potrebe su oko hiljadu miligrama dnevno.
Nedostatak kalcijuma nije isključivi uzrok osteoporoze, ali je izuzetno važno svakodnevno unositi dovoljno ovog minerala. Važno je znati i da se kalcijum ne može apsorbovati bez vitamina D, koji se stvara u koži pod dejstvom sunčeve svetlosti. Dovoljno je dva do tri puta nedeljno biti izložen suncu oko petnaest minuta da bi bile zadovoljene potrebe organizma.

kiselost_organizma

Osim što se stvara u koži, odličan izvor vitamina D su i neke namirnice, a naročito masnije morske ribe.
Postoje namirnice, koje sadrže velike količine soli fasforne kiseline (fosfate) i mogu negativno uticati na iskoristljivost kalcijuma iz hrane i njegovo taloženje u kostima, kao i na resorpciju vitamina D. Na vrhu liste su alkoholna pića, pića koja sadrže kofein i suhomesnati proizvodi, pa se savetuje umereno konzumiranje ovih namirnica u svakodnevnoj ishrani.

Dakle, u prevenciji osteoporoze važno je da jedete što više voća i povrća, koji sadrže obilje minerala i vitamina. Takođe, jedite i pijte mleko i mlečne proizvode, posebno lako svarljive, kao što su jogurt, kiselo mleko i mladi sir. Uključite u ishranu ribu, naročito morsku. Bademi i susam imaju visok sadržaj kalcijuma, tofu (sojin sir), takođe.

Namirnice sa mnogo fosfata kao što su suhomesnati proizvodi nemojte koristiti u ishrani. Nemojte piti više od dve šolje kafe dnevno. Izbegavajte gazirane slatke napitke.
Ne zaboravite da redovna fizička aktivnost u mladosti obezbeđuje zdrave kosti u starosti. To, naravno, ne znači da i u poznijim godinama treba da zanemarite fizičko vežbanje, samo ga prilagodite svojim mogućnostima.

Autor: dr. Olga Hadžić, spec. higijene
Savetovalište za ishranu DZ „Dr Ristić“

VREDNI DEPOI

Neke namirnice sadrže visok procenat kalcijuma, pa tako u sto grama mleka ima 686 miligrama kalcijuma, a sto grama susamovog semena sadrži čak 1474 miligrama ovog vrednog minerala. Sto grama koprive pak ima 490 miligrama kalcijuma, a sušeni list peršuna 955 mg. Mak je jedan od favorita, pa sto grama ovog semena sadrži 1352 mg kalcijuma, a sto grama cimeta 1228 mg. Začini, poput sušenog origana (u sto grama ima 1576 mg), mirođije (223 mg), kari praha (560 mg) ili klinčića (646 mg), ne zaostaju. Suncokretovo seme ima 367 miligrama kalcijuma na sto grama, a suvi šipak 760 mg. Zanimljivo je da i u sto grama crnog čaja ima 495 miligrama kalcijuma. Ribe su važne na trpezi, pa sušeni bakalar ima u sto grama 462 miligrama ovog minerala, a riblji fileti u ulju 840 mg. Voće i povrće na prvi pogled sadrže manje kalcijuma (pasulj 143 mg, celer 80 mg, ren 130 mg, zelena salata 72 mg, pomorandža 38 mg, limun 40 mg…), ali njih zato konzumiramo svakodnevno i u većim količinama.

Komentari
Loading...