Generic filters
Exact matches only

ISHRANA kojom ćete poboljšati ENERGIJU svog organizma

Postoji niz faktora koji, pored kvaliteta sna, učestalosti vežbanja i nivoa stresa, mogu uticati na naš nivo energije, a mi često potcenjujemo ulogu koju ishrana može da igra.

Ukoliko tražite hranu koja će uticati na vašu vitalnost, energiju i raspoloženje, evo nekoliko saveta:

Spirulina

Spirulina je broj 1 na toj listi. Ova moćna biljka se može pohvaliti visokim nivoom hranljivih materija poput proteina, vitamina i gvožđa, a istraživanja pokazuju da značajno poboljšava naše fizičke performanse i podiže nivo energije u telu.

Džigerica

Ona je kao prirodni multivitamin. Prepuna je vitamina i važnih minerala potrebnih telu.

Važno je i to da je džigerica važan izvor vitamina B, A, D, E i K, gvožđa, cinka, holina, magnezijuma i selena, a njihov dodatni bonus je tp što su bogate proteinima koji obezbeđuju gradivne blokove za peptidne neurotransmitere kao što je serotonin (poznat je kao jedan od hormona sreće).

Ostrige

Ostrige obezbeđuju telu DHA i EPA omega-3 masne kiseline, vitamin B12, selen i gvožđe, a takođe su i jedan od najvećih izvora cinka. Smatraju se korisnim dodatkom za one koji se hrane isključivo biljnom hranom.

Pošto nemaju nervni sistem i ne reaguju ni na kakvu vrstu bola, mnogi vegani ih jedu.

Ikra lososa

Izuzetno su bogate omega-3 u fosfolipidnom obliku, a pokazalo se i da mogu da pojačaju fosfolipide u ćelijskim membranama .

Pored toga, istraživanja pokazuju da omega-3 mogu povećati protok krvi u srce i mozak, utičući na naše raspoloženje i kognitivne sposobnosti.

Klice brokolija

Klice brokolija su, prema rečima stručnjaka, još jedan odličan biljni pojačivač energije.

Oni jačaju zdravlje mitohondrija, stimulišući procese detoksikacije.

Cvekla

Ovo popularno korjenasto povrće sadrži antiinflamatorna svojstva i organske nitrate, a studije su pokazale da povećava izdržljivost, podiže nivo energije i pomaže cirkulatornom sistemu, protoku krvi i isporuci kiseonika u tkiva.

Nar

Ima neke od prednosti koje ima cvekla, a takođe je bogat i elaginskom kiselinom, koju mikrobiom creva pretvara u urolitin A, što je povezano sa poboljšanom funkcijom mitohondrija.

Ako želite da iskoristite sve blagodeti nara, najbolje je, da ga jedete svežeg, a kada nije sezona savetuje dijetetske suplemente sa dodatkom nara.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...