Ishrana koja se preporučuje kod osteoporoze

Osteoporoza je nasledna bolest.

Direktno je povezana s gustoćom kostiju, koja se posle menopauze gubi strahovitom brzinom. Zbog toga kosti postaju krhke I lomljive.

Ishrana je takođe jedan od bitnih faktora. Naime, osteoporoza troši kalcijum I kalijum, tako da ovih elemenata organizmu stalno nedostaje i treba ih nadomestiti. Ukoliko ne želite koristiti farmaceutske lekove za opsteoporozu, narodni travari preporučuju uzimanje jabuka, krušaka, grožđa, urmi, suvog grožđa, bresaka,soje, te jezgrasto voće (badem, kikiriki, lešnik), i med. Navedeni sastojci u sebi sadrže Bor-hemijski element, koji utiče na nivo hormona estrogena u krvi i drugih sastojaka koji utiču na demineralizaciju kostiju. Potrebno je tri miligrama bora na dan.

U mladosti u organizam treba unositi dosta kalcijuma, jer se time može izbeći slabljenje kostiju u starosti.

Za mnoge funkcije u organizmu dnevno je potrebno 900 do 1000 mg kalcijuma, a u toku PMS žena bi u organizam trebala da unosi između 1000 i 16000  mg kalcijuma na dan. Ukoliko organizam nema dovoljno kalcijuma, pozajmit će ih iz kostiju. Stoga se preporučuje da jedete masnu ribu (losos, sardina, jegulja) i da uzimate dosta mleka i mlečnih proizvoda.

Naučno je dokazano da se kalcijum bolje apsorbuje ako se unosi iz više različitih sastojaka, stoga kombinujte namirnice. Takođe imajte na umu da su kafa, alkohol, sol, pušenje i lekovi vaši neprijatelji u lečenju ove bolesti.Ukoliko imate osteoporozu počnite s njenim prirorodnim lečenjem već danas. Nikad nije prekasno.

Uz sve navedeno uključite i fizičku aktivnost poput hodanja džoginga, plesa, koje mogu pomoći jačanju vaših kostiju.

Namirnice bogate kalcijumom

Tvrdi sir 60 gr ……………………………..….300mg

Mleko 240 gr…………………………………….250 mg

Jogurt 120 gr………………………………….…250 mg

Sardine iz konzerve 60 gr …………………250 mg

Tofu sir 120 gr ……………………………….….150 mg

Zeleni kupus – sirevi 120 gr ……………….50 gr

Zapečeni pasulj 120 gr …………………..…….50mg

Komentari su zatvoreni..