Inhalirajte se sami uz pomoć ove biljke

Listovi eukaliptusa imaju primenu u lečenju određenih bolesti, na prvom mestu bolesti disajnih organa.

hh 2

Oni sadrže raznovrsna esencijalna ulja od kojih se najviše ističe eukaliptol jer je snažan antiseptik. U prvo vreme ova biljka se upotrebljavala za lečenje groznice.

U današnje vreme, travari širom sveta najčešće preporučuju upotrebu ove biljke za lečenje gripa i prehlade, ili u drugim slučajevima kada je ispoljen problem sa respiratornim organima.

Pored toga što uništava bakterije, eterično ulje eukaliptusa povoljno utiče na bronhije i podstiče izlučivanje sluzi.

U praksi se koriste listovi eukaliptusa u obliku čaja, tinkture, praha ili eteričnih ulja i to u slučajevima:

– Upale sinusa
– Akutnog bronhitisa
– Hronicnog bronhitisa
– Upale grla
– Kašlja
– Groznice
– Prehlade
– Gripa

Priprema i primena čaja :

U 2 dl ključale vode ubaci jedan ili dva prstohvata lišća eukaliptusa da prokuva svega nekoliko sekundi. Kada se skloni sa vatre potrebno je da odstoji 10 minuta. Nakon ceđenja i kada se malo prohladi pije se i to po 2-3 šolje dnevno.

Eterično ulje eukaliptusa je naročito korisno u slučaju prehlade i upale sinusa, kao sredstvo za inhalaciju. Priprema se tako sto se 2-3 kapi ulja i nekoliko kapi alkohola dodaju u vruću vodu, (ne ključalu). Inhalaciju treba obavljati nekoliko puna dnevno u trajanju od 10-15 minuta. Osim toga, koristi se i kao sredstvo za ublažavanje bolova, utrljavanjem na bolna mesta.

Napomena:

Ulje eukaliptusa ima veoma snažno dejstvo, pa ga ne trebaju koristiti deca ispod 6 godina starosti, trudnice, dojilje, kao ni osobe koje boluju od astme.

Srodni članci:

Komentari
Loading...