Infekcije kod muškaraca

0

Najčešće nastaje nekoliko dana posle rizičnog kontakta (1-10 dana).

inf

Zapaljenje mokraćnog kanala – uretre (uretritis), može biti posledica infekcije i nekih neinfektivnih stanja. Simptomi, ukoliko postoje, se karakterišu pojavom gnojnog ili bistrog iscedka u kanalića, oteženim mokrenjem, pojavom svraba ili bola prilikom mokrenja. Česte su asimptomatske infekcije, kada ne postije nikakve tegobe, ili su one minimalne.

Nekoliko mikroorganizama može izazvati uretritis. Infekcije gonokokom (Neisseria gonorrhoeae) su praćene pojavom gnojnog iscedka iz kanalića uz bol i pečenje u miru i pri mokrenju. Bolovi su jači pri mokrenju, koje je učestalije. Prvih dana iscedak je obilniji, a tegobe su izraženije. Često kombinovana (u 15-55% slučajeva) sa hlamidijalnom infekcijom (Chlamidia trachomatis), koja daje slične tegobe, ali obične slabije izražene: iscedak oskudniji, više je beličast i bistriji, manje je gnoja, uz prisutno peckanje, svrab ili bol pri mokrenju.

Komplikacije

Ukoliko se ne leči, infekcija se širi i daje komplikacije u upale epididimisa, prostate, završnog dela debelog creva (najčešće kod homosekcualaca).
Nelečene infekcije ili neadekvatno lečene mogu dovesti do sistemskih komplikacija, kao što je Reiterov sindrom, se reumatolškim tegobama (zapaljenje zglobova).
Nelečena infekcija smanjuje pokretljivost spermatozoida, što je uzrok sterilitetu.
Ureaplasma urealiticum i Mycoplasma genitalium su u mnogim studijama označeni kao uzročnici uretritisa. Simptomi su slični kao i kod infekcije hlamidijom. Njihovo prisustvo se često teško otkriva, i nekad je potrebno, ukoliko postoje simptomi, ponoviti uzimanje briseva.

 

(Dr.Bojic)

 

Komentari
Loading...