Indijski orah obiluje proteinima i mineralima

Indijski orah (Anacardium occidentale) je malo zimzeleno drvo visine do najviše 12 metara, poreklom iz Brazila, a zbog svog uskusnog ploda sada se uzgaja u mnogim tropskim područjima sveta. Njegovo seme ima oblik bubrega i uglavnom se uzgaja u zemljama poput Indije, Kenije i Tanzanije.

orah

Veoma je hranjiv i prepun proteina i esencijalnih minerala, uključujući bakar, kalcijum, magnezijum, gvožđe, fosfor, kalijum i cink.

Indijski orah sadrži manje masnoće nego ostali orašasti plodovi. Dve trećine masnoća u indijskom orahu su nezasićene masne kiseline, 75 odsto tih nezasićenih masnih kiselina čini oleinska kiselina ( sadrži je i maslinovo ulje) poznata po svom blagotvornom uticaju na zdravlje srca.

One blagotvorno utiču i na dijabetes, snižujući nivo triglicerida i štiteći od daljih komplikacija povezanih sa visokim nivoom šećera i holesterola. Redovno konzumiranje indijskih oraha znatno smanjuje rizik od pojave dijabetesa tipa 2.

Indijski orah je odličan izvor antioksidanata. Ovaj plod obezbeđuje fosfor koji je neophodan za zdrav razvoj zuba i kostiju.

Dobar za mršavljenje

Često se preporučuje uzimanje indijskog oraha kao deo zdrave dijete za mršavljenje. Indijski orasi ne sadrže holesterol, bogati su dijetalnim vlaknima i daju puno energije. Umereno konzumiranje ove namirnice tokom dijete daje osećaj sitosti i zadovoljstva. Indijski orah sadrži cink, koji igra važnu ulogu u jačanju imunog sistema protiv mikrobnih infekcija, sintezi proteina i zaceljivanju rana. To je veoma važno tokom trudnoće za razvoj deteta i održavanje stabilnog stanja u telu.

U kuhinji

U indijskom orahu možete uživati nakon što se ispeče ili dok je svež, sa ili bez soli. Koristi se kao dodatak vegetarijanskim i nevegetarijanskim delicijama, kolačićima, keksima, sladoledima i salatama. Možete napraviti i maslac ako indijski orah miksate u procesoru za hranu dok ne dobije kremastu konzistenciju, pa ga iskoristiti kao namaz za hleb, krekere ili kao sastojak koji daje gustoću supi. Pri kuvanju jela indijski orah dodajte pred sami kraj kuvanja, jer bi u suprotnom mogao previše omekšati.

Komentari
Loading...