Impotencija

Impotencija može biti potpuna nesposobnost postizanja erekcije, njena nekonzistentnost ili sposobnost održavanja samo kratkotrajne erekcije.

impo

Ove varijacije otežavaju definisanje impotencije i procenu njene učestalosti. Uzrok joj je obično fizičke prirode, kao npr. posledica bolesti, ozleda ili nuspojave lekova. Svaki poremećaj koji utiče na normalnu cirkulaciju krvi u penisu, potencijalni je uzrok impotencije. Njena učestalost povećava se sa životnom dobi: oko 5% muškaraca u dobi od 40 godina i između 15-25% u dobi od 65 godina suočava se s ovim problemom.

Impotencija može biti primarna i sekundarna. Kod primarne impotencije uspešan polni odnos nije moguć, dok je u drugim situacijama moguća normalna erekcija. Ovo retko stanje teško je izlečivo. Sekundarna impotencija je izlečiva u svakoj životnoj dobi i sve je veći broj ljudi koji postaju svesni te činjenice. Sve više muškaraca traži pomoć i zahvaljujući usavršenom i uspešnom lečenju impotencije, postaje sposobno za normalan polni život. Osim u slučajevima impotencije uzrokovane ozledom ili iznenadnim obolenjem, sekundarna impotencija obično dolazi postepeno. Samo starenje ne uzrokuje impotenciju.

Muška neplodnost je nešto posve različito od impotencije. Muškarac koji ne može održati erekciju, može u svakom drugom pogledu biti savršeno normalan i sposoban za oplodnju. Prerana ejakulacija, kada do orgazma dolazi suviše brzo da bi se zadovoljio neki od partnera, razlikuje se od impotencije. Partneri s ovim problemom mogu se obratiti za savet stručnoj osobi. Za postizanje erekcije potrebno je nekoliko preduslova:

  •  odgovarajuće emotivno stanje svesti
  •  hipofiza normalne funkcije
  •  odgovarajući nivo testosterona
  •  neoštećen mozak i nervni sistem
  •  dotok odgovarajuće količine krvi u penis

Kako dolazi do erekcije

Penis se sastoji od dva šupljikava tela, tzv. corpora cavernosa koja se pružaju duž celog organa. Ova su tela napunjena spužvastim tkivom. Corpora cavernosa je obavijena membranom, tzv. tunica albuginea. Spužvasto tkivo sadrži glatke mišice, fibrozna tkiva, šupljine, vene i arterije. Uretra koja je kanal za protok urina i ejakulat, proteže se donjom stranom corpora cavernosa.

Erekcija se podstiče senzornom i mentalnom stimulacijom. Impulsi iz mozga i lokalnih nerava opuštaju mišiće corpora cavernosa, omogučujući dotok krvi i popunjavanje praznih šupljina. Krv podiže pritisak u corpora cavernosa, čime se penis povećava. Tunica albuginea omogućava zadržavanje krvi u corpora cavernosa, čime se zadržava erekcija. Erekcija završava kada se mišici penisa kontrahuju (stežu), što zaustavlja dotok krvi i otvara izlazne kanale.

Šta uzrokuje impotenciju

Tokom proteklih godina stručno mišljenje o uzrocima impotencije se promenilo. Opšti stav je bio da je većina uzroka psihološke prirode. Danas istraživači ocenjuju da je 70-80% slučajeva medicinskog uzroka: ateroskleroza je na prvom mestu, a slede komplikacije dijabetesa, prostatektomija (hirurško uklanjanje prostate) i lekovi. Mnogi stručnjaci veruju da su negativna emotivna stanja koja nastaju kao popratna pojava ovog stanja, verojatnije više reakcija na iskustvo impotencije nego njen uzrok. Psihološki problemi češće su uzrokom erektivne disfunkcije kod mlađih osoba, dok su kod starijih muškaraca to obično fizički problemi. Budući da toliko puno fizičkih i psiholoških stanja može dovesti do erektivne disfunkcije, muškarci bi trebali smatrati kratkotrajne periode impotencije samo normalnom pojavom poput obične prehlade. (Zapravo, čak i prehlada može izazvati prolaznu impotenciju!) čest uzrok impotencije je manjak kiseonika do kog može doći u mnogim situacijama u kojima je dotok krvi u penis nedovoljan. Erektivnu disfunkciju mogu izazvati oštećenja nerava u penisu ili maloj zdelici te nedovoljnog nivoa hormona.

Tko oboleva

Muškarci s hroničnim bolestima – uključujući dijabetes, bubrežne bolesti, hronični alkoholizam, multiplu sklerozu, aterosklerozu i bolesti kardiovaskularni sistem (70% slučajeva). Između 35% i 50% muškaraca s dijabetesom pati od impotencije. Muškarci koji su imali operativni zahvat (npr. prostate), a prilikom koje je došlo do ozlede nerva i arterija u blizini penisa, mogu oboleti od impotencije. Muškarci koji su imali ozledu penisa, kičmene moždine, prostate, mokraćne bešike i pelvisa mogu biti impotentni usled povrede nerva, glatkih mišica, arterija i fibroznog tkiva corpora cavernosa. Muškarci koji uzimaju antihipertenzive, antihistaminike, antidepresive, trankvilizatore, preparate za smanjenje apetita i cimetidin, mogu kao neželjeno dejstvo leka imati impotenciju.

Simptomi

Karakterističan simptom impotencije je promena u kvaliteti erekcije, bilo u tvrdoći penisa, sposobnosti održanja erekcije ili oboje. Jedan od indikatora fizičke impotencije, za razliku od psihološke, je nemogućnost doživljavanja ili održanja erekcije nakon jutarnjeg buđenja. Psihološka impotencija dolazi naglo i kao reakcija na nedavni događaj. Fizička impotencija razvija se postepeno, ali kontinuirano, tokom određenog vremenskog perioda. Muškarac koji ima impotenciju psihološkog porekla, u određenim slučajevima može imati erekciju, a u drugima ne. U slučaju impotencije koja traje duže od tri meseca i koja se ne može dovesti u vezu s nekim očiglednim stresnim događajem, lekovima, alkoholom ili zdravstvenim stanjem, potrebna je intervencija urologa koji se bavi problemima impotencije.

Lečenje

Prema podacima dobijenim na osnovu istraživanja sprovedenih u Europi, manje od 20% muškaraca bi u slučaju problema s impotencijom zatražilo stručnu pomoć, premda bi se primenom oralnih preparata mogli izlečiti. Specifični problem koji uzrokuje impotenciju diktira i način lečenja. Prvi korak je definisanje uzroka, ukoliko je to moguće, a zatim nalaženje najjednostavnijeg i najmanje rizičnog rešenja. Sildenafil je nada za mnoge muškarce. Za one koji ne mogu ili su odlučili ne uzimati lekove, postoje druge metode: preparati koji se stavljaju ili ubrizgavaju u penis, vakuum naprave ili terapija intrakavernoznim injekcijama mogu biti spasonosni u rešavanju celog niza erektilnih problema. Invazivne postupke, npr. implante ili hirurške zahvate, treba ograničiti na pacijente gde druga terapija nije pomogla i koji su detaljno skrinirani (odabrani).

Komplikacije

Prijapizam je trajna erekcija tokom više od četiri sata, u odsustvu bilo kakve seksualne stimulacije.

U slučaju prijapizma preporučuje se odlazak u hitnu urološku ambulantu. Ukoliko pacijent koristi injekcije za lokalnu primenu i erekcija traje više od 2 ili 3 sata, preporučuje se dekongestant pseudoefedrin koji se nalazi u slobodnoj prodaji, a u mnogim slučajevima ublažuje potencijalni prijapizam. Visoki procenat sumnjičavosti, detaljna istorija bolesti i detaljan stručni tretman neophodni su za uspešnost lečenja prijapizma.

Prevencija

Održavanje opšteg zdravstvenog stanja

Obzirom da je impotencija u mnogim slučajevima uzrokovana smanjenim dotokom krvi iz blokiranih arterija, važno je održavati iste životne navike koje imaju oni iz visoko rizične grupe srčanih bolesnika. Ove navike uključuju: ishranu bogatu svežim voćem i povrćem, integralnim žitaricama i vlaknima, te s niskim sadržajem zasićenih masti i natrijuma. Konzumiranje alkohola treba biti umereno. Izuzetno je važna redovna fizička aktivnost, a vrlo je važno prestat pušiti.

Česte erekcije

Impotenciju može sprečiti stalna polna aktivnost. Česte erekcije stimulišu dotok krvi u penis. Važno je napomenuti da su erekcije najjače u snu, neposredno pre buđenja. Jesen je godišnje doba kada su vrednosti muških hormona najviše, a polna aktivnost najčešća.

Kegelove vežbe

Kegelova vežba je jednostavna vežba koju najčešće praktikuju muškarci s urinarnom inkontinencijom i trudnice. Može pomoći i u slučajevima gde je erektilna disfunkcija posledica poremećene krvne cirkulacije. Osnovna tehnika sastoji se od stezanja i opuštanja mišica male zdelice koji kontroliše uriniranje. Preporučuje se da stežete mišić  sve dok se mlaz urina ne uspori ili prekine, a zatim ga opet pustiti. Potrebno je napraviti 5-15 kontrakcija, svaka u trajanju od 10 sekundi. Vežba se sprovodi 3-5 puta dnevno.

Promena leka ili doze leka koji uzrokuje impotenciju

Ukoliko je problem uzrokovan nekim lekom, potrebno je da pacijent s lekarom razmotri njegovu alternativu ili smanjenje doze. U lečenju visokog krvnog pritiska, manja je verovatnoća da će npr. ACE inhibitorni, za razliku od mnogih drugih preparata, uzrokovati seksualnu disfunkciju.

Psihoterapija i bihevioristička terapija

Često se impotencija, bez obzira na etiologiju, leči nekim oblikom psihološke, biheviorističke, seksualne ili kombinovane terapije. U takvim slučajevima dobro je uključiti i partnera, bez obzira da li je seksualna terapija deo lečenja ili nije. Terapija može olakšati period adaptacije nakon početka ili po završetku lečenja.

[dfads params=’groups=455&limit=1&orderby=random’]
Komentari
Loading...