Imate visok pritisak?

Sve je više pacijenata sa visokim krvnim pritiskom koji od dr Džon Bisonjano (John Bisognano), kardiologa Medicinskog centra Univerziteta Ročester traže savete iz – narodne, tj. tradicionalne medicine… Dr Bisonjano i njegov saradnik dr Kevin Vulf (Woolf), podstaknuti ovakvim interesovanjem pacijenata, proveli su do sada najopsežniji pregled rezultata iza kojih stoji širok raspon nefarmaceutskih intervencija za lečenje visokog krvnog pritiska. Dr Vulf je ovom prilikom istakao da „iako nema dovoljno podataka za preporuku bilo koje od alternativnih opcija kao temeljne rutine, na individualnoj osnovi mogu biti korisne“.

priti

Potencijal biljnih lekova u ovoj oblasti dr Vulf vidi npr. u ekstraktu imele, koji se za lečenje hipertenzije koristi u tradicionalnoj kineskoj medicini, ali upozorava da isti u visokim dozama može biti i toksičan.

Dalje, ekstrakt gloga takođe može biti od koristi, ali ostvaruje neznatno smanjenje krvnog pritiska. S druge strane, dr Vulf otkriva da nekoliko lekovitih biljaka, kao što su gospina trava, efedra, johimbin i sladić – mogu povećati pritisak.

Istraživači su utvrdili da akupunktura smanjuje krvni pritisak kod osoba na terapiji antihipertenzivima – u poređenju sa placebom; a u meta-analizi, transcendentalna meditacija se takođe pokazala da snižava krvni pritisak. Dr Vulf kao tehnike koje mogu pružiti određene koristi uključuje i zen-budističku meditaciju i ći gung.

Tradicionalna kineska medicina visoki krvni pritisak često pripisuje problemu sa cirkulacijom vitalne energije u telu. Praktičari veruju da su depresija, ljutnja, gojaznost i visoki unos masne hrane neki od uzročnika, a kao rešenje se preporučuje kombinacija akupunkture i lekovitog bilja. Namirnice koje se smatraju efikasnim kod povišenog krvnog pritiska su repa, med, kineski celer, glog i mung pasulj.

Ajurvedska medicina, pak, visok pritisak prepoznaje i tretira prema doši te tako pita tip može imati crvene oči, patiti od glavobolja, biti osetljiv na svetlo, razdražljiv i imati česta krvarenja iz nosa kao simptome. Kafa tip može imati višak kilograma, zadržavanje vode, visok holesterol, inertnost.

Vata tip može osećati da mu je hladno, imati gasove, nadimanje, zatvor i nesanicu, nervozu, brige. Pita i vata osobe sklonije su hipertenziji. Frustracije, razdražljivost, teskoba i strah dovode do nemogućnosti adaptacije endokrinog sistema, što dalje lako vodi do hipertenzije. Lečenje se temelji na dovođenju u ravnotežu ishranom, vežbanjem, vežbama disanja (pranajama), jogom, meditacijom, promenama ponašanja, zajedno sa upotrebom određenog bilja i minerala.

Za hipertenziju je idealno meditiranje u tzv. pozi mrtvaca. Valja se usredsrediti na dah koji se ispušta i uzima, sa naglaskom na njegovu temperaturu (primetićete da je vazduh koji izlazi nešto topliji).

Ako fokusirate um na sopstveno disanje tokom deset minuta, ometanja iz svesti se ublažavaju, krvni pritisak se normalizuje i tada možete meditirati. Pevanje mantre „om“ rano izjutra ili uveče ovde je takođe blagotvorno. Priroda reguliše pritisak.

(Zdravizivot)

 

 

 

 

Komentari
Loading...