Generic filters
Exact matches only

Ide vam se u toalet, ali vas mrzi da ustanete pa se suzdržavate? Evo KAKVU ŠTETU time možete da napravite

Očajnički vam se piški, ali vas mrzi da zapravo odete do toaleta i obavite svoju potrebu? Sigurno su vam nekad prebacili da tako može da vam pukne bešika, a evo koje zapravo posledice možete da pretrpite.

Foto: Profimedia

Odlaganje obavljanja male nužde dešava nam se iz brojnih razloga – nekad prosto nismo u prilici, nekad se nadamo da ipak možemo da trpimo još malo, a nekad nas mrzi da idemo. A da li zbog toga možemo da trpimo i posledice?

– U određenoj meri, odlaganje male nužde može da bude čak i povoljno za vežbanje mišića karlice – kaže nam na početku razgovora dr Nevenka Dimitrijević.

To, naravno, važi za slučajeve kada se od odlaska u toalet suzdržavate povremeno. Ako vam je to redovna navika, možete da istrpite sledeće posledice:

– Ako zadržavate mokraću svakodnevno, verovatno ćete osetiti neke od štetnih posledica. Recimo, dugotrajno stajanje mokraće izaziva preterano množenje bakterija. Takođe, problem su i mokraćni putevi koji vode prema bubrezima. U njima često može da se nađe molekul peska koji će onda, ako odlažete odlazak u toalet, za sebe vezivati bakterije i napraviti vam problem – kaže nam dr Dimitrijević.

 

To je, kaže ona, ujedno i najčešća i najverovatnija komplikacija koja može da vam se dogodi.

Što se tiče mita o slabljenju mišića i slabljenju bešike, to nije istina, kaže nam dr Dimitrijević, budući da na slabljenje bešike utiču hronične bolesti, a ne mehaničko zadržavanje mokraće. Pucanje bešike, zaključuje ona, takođe je neverovatan scenario budući da do pucanja dolazi takođe u slučajevima bolesti, kada su začepljeni mokraćni kanali.

– Sve u svemu, treba, kao i uvek, da odgovarate na sopstvene telesne potrebe, poželjno je na vreme, ali što se tiče zadržavanja mokraće, i ako je povremeno zadržavate, posledice neće biti posebno strašne – zaključuje na kraju dr Dimitrijević.

 

PROČITAJTE VIŠE:

Autor: Žena T.G.
Komentari
Loading...