Generic filters
Exact matches only

HRONIČNI UMOR- Simptomi i lečenje-SAVETI I RECEPTI

Hronični umor je posledica previše stresnih situacija, loših životnih navika i premalo sna, a nekada i znak ozbiljnijih oboljenja.

Zato hronični umor nikako ne biste trebali shvatiti olako, posebno ukoliko ona potraje duže od šest meseci.

Istraživanja su utvrdila kako umor češće pogađa žene nego muškarce. Što se tiče starosnih grupa najugroženije su osobe u četvrtoj i petoj deceniji života.

Razlika između normalnog i hroničnog umora

Normalni umor se javlja kao posledica iscrpljenosti organizma usled nedostatka sna, konstantnog fizičkog napora i ostalih napora za organizam. Stanja se relativno lako rešava odmorom i relaksacijom i simptomi nestaju. Kod hroničnog umora stvari su malo drugačije. Dolazi do opšte konfuzije u organizmu, pada imuniteta, psihičke nestabilnosti i dekoncentracije. Stanje je ozbiljnije i poprilično ometa kvalitet života.

Preporučuje se poseta lekaru i provera kompletne krvne slike, kako bi se ustanovio potencijalni uzrok problema. Uzročnik je ponekad nedostatak nekog elementa u krvi, recimo gvožđa. Anemija se uspešno leči suplementiranjem ishrane i injekcijama gvožđa.

Sindrom HRONIČNOG UMORA 

Ranije se mislilo da je jedini uzrok za hronični umor Epstein Barr virus. On je prisutan kod gotovo svih ljudi, međutim najveći postotak stanovništva je potpuno imun na njega. Što se tiče lečenja ovog virusa preporučuje se ulje crnog kumina, propolis i proizvodi na bazi belog luka.

Postoji niz simptoma koji karakterišu ovu pojavu.

  • Stalna pospanost u toku dana– ako se budite umorni i nakon deset sati sna, gotovo sigurno postoji problem. Ovakav san nije kvalitetan.
  • Pokušate sa nekim prirodnim lekovima koji će poboljšate kvalitet vašeg sna.
  • Bol u mišićima – mijalgija i bol u zglobovima- artralgija,
  • Dekoncentracija, osećaj da se ne možete usredsrediti, i zaboravnost,
  • Često se razboljevate, stalno imate nekakve upale, a grip preležite nekoliko puta godišnje,
  • Neobjašnjive glavobolje, stalni umor i bezvoljnost,
  • Malaksalost koja ne prolazi, stalni osećaj umora i bezvoljnost, vrtoglavica,
  • Anksioznost praćena depresivnim stanjem.
  • Za hronični umor simptomi koji se dodatno javljaju su i nervozna creva i nadutost u stomaku, alergija, noćno znojenje, napadi panike…

Ako osećate ove simptome duže vreme i ne znate kako povratiti energiju obratite se svom lekaru. U nekim slučajevima u pitanju je ozbiljnija bolest. Ovi simptomi karakterišu i reumatoidni artritis, srčana oboljenja, oboljenja štitne žlezde i mnoge druge. Takođe ukoliko vas muči malokrvnost (anemija), alergije ili ste na nekoj restriktivnoj dijeti takođe ćete osećati umor.

Vitamini protiv umora i iscrpljenosti.

U slučaju kada ne uspevate putem ishrane uneti sve vitamine i minerale potrebne za pravilno funkcionisanje organizma – koristite suplemente. Preporučuje se dodatni unos vitamina C i vitamina B kompleksa.

Fizička aktivnost i kvalitetan san za kvalitetniji odmor

Zvuči kontradiktorno ali ako ne znate kako se bolje odmoriti praktikujte umerene treninge. Fizička aktivnost u toku dana i lagane vežbe istezanja pred spavanja će vam pomoći da lakše zaspete. Kvalitetan san je ključ uspeha kod umora. On podrazumeva opuštanje i mišića i relaksaciju. Soba u kojoj spavate treba biti dobro provetrena i odgovrajuće temperature.

Detoksikacija organizma protiv umora

Ako su simptomi hroničnog umora već prisutni, najpre trebate telo u potpunsti regenerisati. Praktikujte neki od detoks programa, a to može biti i neka dijeta na bazi voća i povrća. Koristite i biljke i biljna ulja koja su poznata po sposobnosti da ubijaju patogene u organizmu. U tu svrhu preporučuje se recimo čaj od divljeg origana.

Za hronični umor lečenje nije jednostavno, a kao najefikasnije su se pokazale kogntivna bihevioralna terapija i dozirano vežbanje. Kod težih slučajeva mentalne iscrpljenosti i letargije prepisiju se i antidepresivi.

Unosite dovoljno magnezijuma

Deficit magnezujuma u organizmu je glavni krivac za nedostatak koncentracije, mrzovoljnost, glavobolju. Usled njega javlja se stalni umor koji osećate od jutra do sutra..

Jedite hranu bogatu ovim mineralom: mahunarke, zeleno lisnao povrće, žitarice i banane su odlični saveznici u borbi protiv malaksalosti. Trudnice i sportisti imaju pojačanu potrebu za ovim elementom

Kalijum je jako bitan

Za pravilno funkcionisanje nerava unosite u organizam kalijum. Njegov nedostatak će vas učiniti bezvoljnima, osećaćete hronični umor i pospanost, mučiće vas bolovi u mišićima i nemiran san. Ovaj mineral se nalazi u bananama, ribi, slatkom krompiru, avokadu, pasulju i drugim namirnicama.

Melatonin pomaže kod hroničnog umora

Da bi Vam se organizam odmorio i okrepio pijte melatonin za bolji san. Istraživanja su pokazala kako upravo on skraćuje vreme potrebno da zaspemo, a takođe i na dužinu i kvalitet sna. Ujutru ćete se probuditi rasterećeni i sa novom dozom energije i elana.

Ako vas muče jutarnji umor i malaksalost primenite sledeći recept

5 kašičica meda pomešajte sa 5 kašičica himalajske soli pomešajte i prespite u staklenu teglicu. Pred spavanje stavite malo ovog melema pod jezik. Ujutru ćete zagarantovano osetiti poboljšanje.

Pivski kvasac za više energije

Svima nam je poznato koliko je dobar B vitamin za kožu i kosu, međutim on hrani i nerve? B Kompleks vitamina utiče na naše raspoloženje.Uz njega osećaćete se zadovoljno i prštaćete od energije.

Kako biste prevazišli hronični umor potrebno je ugljene hidrate i masti pretvoriti u čistu energiju. Vitamini B1 i B2 tu su od izuzetne važnosti. Njih u velikoj meri sadrži pivski kvasac, te shodno tome uključite ga u ishranu.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...