Generic filters
Exact matches only

Hrkanje u trudnoći je opasno?

Novo istraživanje američkih naučnika otkriva da hrkanje u trudnoći može narušiti zdravlje bebe i uzrokovati prevremeno rođenje deteta, i to s niskom porođajnom težinom.

sbr

U istraživanju su učestvovale 1.673 žene u trećem mesecu trudnoće. Njih 35% je izjavilo da povremeno imaju problema sa spavanjem, ali i da s vremena na vreme hrču.

Rezultati proučavanja navika spavanja su pokazali da žene, koje povremeno hrču, imaju povećan rizik od prevremenog rođenja bebe, rođenja bebe s niskom porođajnom težinom.

Naučnici ističu da su rezultati pokazali da trudnice, koje povremeno hrču, takođe  imaju povećan rizik od rađanja putem carskog reza, u odnosu na trudnice koje ne hrču.

Žene, koje imaju problema s hroničnim hrkanjem, su imale čak 60% povećan rizik od rađanja bebe s niskom porođajnom težinom i čak 50% veći rizik od rađanja putem carskog reza, prenosi Prevention.

„Mnoge žene, koje nikada nisu hrkale u prošlosti, počnu hrkati tokom trudnoće, a razlozi mogu biti različiti, uključujući gojenje, zadržavanje vode u telu i nagle hormonalne promene“, izjavio je voditelj istraživanja dr. Louise M. O’Brien.

Kako biste izbegli hrkanje tokom trudnoće, naučnici preporučuju spavanje na boku, podmetanje dodatnog jastuka pod glavu i lagane telesne vežbe , koje moraju biti odobrene od strane vašeg ginekologa.

 

 

Komentari
Loading...