Generic filters
Exact matches only

Hranljivi vodič za trudnice

Šta bi trebalo jesti tokom trudnoće? Kojih bi namirnica trebalo da se odreknete, a koji su vam suplementi potrebni da biste svom detetu obezbedili uslove za zdrav razvoj? Da li zaista treba da jedete za dvoje? Pitanja na ove odgovore saznali smo umesto vas i sada ih vam prosleđujemo.

z5-300x300

Kao prvo, morate biti svesni da količina namirnica koje ćete unositi svakog dana nije toliko bitna, koliko njihov kvalitet. Vaša ishrana trena da bude raznovrsna, a namirnice bogate vitaminima i mineralima. Ukoliko majčinom organizmu fale određeni vitamini, to znači da isti fale i bebi. Ukoliko je ženi pre trudnoće bilo teško da održava kilažu stalno na istom nivou, bilo bi poželjno da se na samom početku trudnoće obrati nutricionisti kako bi zajedno sa njim napravila plan ishrane.

Ne morate da jedete za dvoje, već da budete zdravi za oboje.

Ženi koja nije trudna potrebno je 2100 kalorija dnevno, dok je trudnoj ženi potrebno 2500. Dojilje na dnevnoj bazi treba da unose 3000 kalorija. To znači da razlika između ishrane jedne žene pre i tokom trudnoće nije toliko velika koliko laici misle. U suštini, ako ste pre trudnoći pazili da vaša ishrana bude pretežno zdrava, nećete imati velikih problema da pređete na novi režim.Balansirana ishrana treba da sadrži nekoliko različitih grupa namirnica, a to su mleko i srodni proizvodi, voće, povrće, meso, riba i hrana bogata ugljenim hidratima poput testenine, hleba i bobičastog povrća. Više od 50% kalorija trudnice unose u organizam upravo zahvaljujući ugljenim hidratima, ali ipak ne treba zaboraviti i na proteine koji se nalaze u ribi, jajima i mesu, pa čak ni na namirnice pune masti koja je ipak esencijalna za bogatu ishranu.

z6-300x199

Vitamini i minerali od esencijalne važnosti u trudničkoj ishrani su: Folne kiseline iz vitaminske porodice B (naročito u prvom trimestru), gvožđe, cink, kalcijum i omega 3 kompleks masnih kiselina. Da biste izbegli konstipaciju (koju smo naveli kao jedan od vrlo čestih, ali prećutkivanih problema u trudnoći) jedite puno voća, povrće i hranu bogatu vlaknima. Isto tako, prevelik unos vitamina A nije preporučljiv u toku trudnoće, pa tako na svečanim večerama preskočite one specijalne vrste sireva koje biste ranije tako rado smazali.

Namirnice koje bi trebalo da izbegavate: sirova jaja (nisu uobičajena u standardnim kuhinjama, ali ih sportistkinje rado jesu) i sve jela u kojima jaja nisu do kraja skuvana (dakle, ono omiljeno sirovo žumance sa jaja na oko ne dolazi u obzir), suši, poneke vrste riba poput sabljarke (u suštini bi trebalo da se držite riba u koje imate poverenja), nepasterizovani sokovi.

Namirnice koje ne bi trebalo da jedete u velikim količinama: hrana koje sadrži kofein (kafa se u suštini potpuno izbegava tokom trudnoće) i nitrat (mesne prerađevine popout industrijskih kobasica i viršli bi generalno trebalo da se izbegavaju, ukoliko do sada u tome niste uspeli, možda će vam trudnoća biti dodatan podsticaj).

Najbolja hrana za trudnice: Mišljenja se, u suštini, razlikuju i sve zavisi od vašeg ukusa, ali svi se slažu da su meki sirevi, mesni naresci i sveže voće i povrće neizostavni u svakoj trudnoći.

A šta je sa alkoholom? U prva 3-4 meseca na njega ni ne pomišljajte. Kasnije sebi možete dopustiti koju čašu piva ili vina na nedeljnoj bazi. Jača pića ne dolaze u obzir. O detaljima se konsultujte sa svojim lekarom.

z7-300x200

Kako treba konzumirati suplemente? Suplemente ne uzimajte na svoju ruku, već pod nadzorom lekara. Sa njihovim unosom možete početi i pre trudnoće, kada je ona još „u planu“. Obavezno ih kombinujte sa odgovarajućim namirnicama uz koje će ih vaš organizam lakše apsorbovati. Na primer, suplemente gvožđa trebalo bi unositi uz prirodne sokove i voće, budući da se oni bolje vare uz vitamin C, a probiotike obavezno uzimajte uz običan ili voćni jogurt.

I na kraju, ne zaboravite da svaki dan tokom tih 9 meseci morate unositi puno tečnosti!

u elementu.com

Komentari
Loading...