Generic filters
Exact matches only

Hrana u kojoj ima više ugljenihidrata nego u hlebu

Iako se strašno bojimo ugljenihidrata jer se uz tu reč veže problem s viškom kilograma, nisu tako loši i potrebni su za funkcionisanje organizma.

wsoj

Da se zaista ne bismo doveli u situaciju nakupljenih kilograma i pitanja kako se to uopšte dogodilo, trebamo znati da se u mnogim namirnicama koje smatramo zdravima krije više ugljenihidrata nego u jednoj krišci hleba.

Women’s Health naglašava da svakako treba izbegavati prerađene ugljenehidrate koji su tokom obrade izgubili nutritivne vrednosti. Ako mislite da je dovoljno samo paziti na poznate ugljenehidrate namirnice poput hleba, varate se. Jedna kriška hleba od celovitih žitarica ima otprilike 13 grama ugljenihidrata, a iznenadit ćete se kada to uporedite sa sledećih par zdravih namirnica.

Mleko od soje

Napici su obično varljivi jer sadrže kalorije i šećere, a ni mleko od soje nije bezazleno u tom pogledu. Razlog tome je to što se mleko dobija iz zrna soje, a ona su bogata složenim ugljenimhidratima. Tako šoljica mleka od soje ima 15 grama ugljenihidrata, osam grama proteina, četiri grama masnoće, ali samo 131 kalorija.

Jabuke

Verovali ili ne, jedna velika jabuka ima čak 27 grama ugljenihidrata i 114 kalorija. Takođe ima oko pet grama vlakana i oko gram i po masnoća.

Grožđice

Tako slatke i stvorene za grickanje, grožđice su prepune ugljenihidrata. U samo četvrtini šoljice grožđice imaju oko 33 grama ugljenihidrata, a to je više nego dve kriške hleba. To, naravno, nije razlog da ne uživate u njima, jer u meri jedne šoljice ima 123 kalorije, 1,5 grama vlakana i 309 miligrama kalijuma.

Slatki krompir

Bele vrste krompira poznate su kao namirnice prepune skroba. Ali srednje velik slatki krompir ima čak 24 grama ugljenihidrata, 105 kalorija te dobru količinu kalijuma i vitamina A.

[dfads params=’groups=455&limit=1&orderby=random’]

Komentari
Loading...