Hrana od koje se bolje spava

Mnoge namirnice sadrže u sebi materije koje pozitivno deluju na prijatan san. Postoji hrana koja se ne preporučuje  u večernjim terminima, a ima i one koja je odlična za još bolji noćni odmor. Samo je nemojte jesti neposredno pre odlaska u krevet.

samm

Orasi

Orasi su dobar izvor triptofana. Triptofan je aminokiselina koja se u telu transformiše u neurotransmiter serotonin, hormon neophodan za dobar san. Osim toga jedno je istraživanje pokazalo da orasi sadrže vlastiti izvor melatonina, koji može pomoći da brže zaspete.

Bademi

Bademi su bogati magnezijem, mineralom potrebnim za kvalitetan san. Neka su istraživanja pokazala da osobe s nižom vrednošću magnezijuma otežano spavaju.

Sir i krekeri

Neki veruju da šoljica toplog mleka može pomoći za bolji san, ali istina je da je zapravo svaki mlečni proizvod dobar za kvalitetan san. Kalcijum, koji se nalazi u siru, jogurtu, mleku…, olakšava korišćenje triptofana.

Zelena salata

Ako za večeru jedete zelenu salatu ona može pomoći da lepše spavate jer sadrži laktucin – supstancu koja pomaže pri opuštanju i izrazito mirnom i lakom snu.

Tuna

Riba kao što je tuna i losos bogat su izvor vitamina B6 koji je telu potreban kako bi proizveo melatonin i serotonin. Ostale namirnice bogate vitaminom B6 su sirevi ,beli luk i pistacija.

Čaj od kamilice

Čaj od kamilice ima umirujuća svojstva i odličan je izbor pre spavanja. Ona je vrlo dobar lek za smirenje.

Komentari
Loading...