Hrana koja sprečava stres

Nakon teškog radnog dana smirenje možete da potražite u zdravoj hrani koja će vašem organizmu dati neophodne vitamine i minerale.

bob

Voće, orašasti plodovi, pomorandže – sjajni su saveznici u borbi sa stresom.

U stresnim situacijama mnogi su skloni da utehu potraže u hrani. Slatkiši su, naravno, najveća napast. Međutim, nakon pojedene čokoladice šećer u krvi naglo skače, ali isto se tako naglo i spušta, a usput se oslobađa hormon stresa. Zbog toga se osećate još gore. Hrana koja smiruje stres ipak postoji i, što je najbolje, zaista deluje.

Bobičasto voće

Umesto prejedanja čokoladnim bombonicama, jedite borovnice, brusnice, ribizle, maline, jagode… Ugljeni hidrati u bobičastom voću imaju nizak glikemijski indeks, pa se šećer u krvi podiže prilično sporo. Na taj način ćete izbeći nagle promene raspoloženja. Osim toga, to voće je bogato vitaminom C, koji je takođe sjajan saveznik u borbi sa stresom.

Orašasti plodovi

Samo šaka sušenog voća može da vam nadoknadi dnevnu potrebu za vitaminima B kompleksa (orasi), cinkom (brazilski orasi), vitaminom E (bademi) koji pomaže u borbi s oštećenjima ćelija koja su usko povezana sa hroničnim stresom. Izbegavajte zasoljene orahe i bademe ili one koji su prženi u ulju. Čak i neočišćeni orašasti plodovi mogu da vam pomognu da se rešite negativne energije i to lupanjem kuhinjskog čekića svaki put kada budete hteli da ih očistite.
Pomorandže

Osobe koje dnevno unose hiljadu miligrama vitamina C imaju manji nivo hormona kortizola, kao i niži krvni pritisak od onih koji to ne rade. Zato se preporučuje da pojedete jednu pomorandžu dnevno. Osim što ćete u organizam uneti dovoljno vitamina C, guljenje pomorandže i njen miris će vas bar nakratko opustiti. Mnoga istraživanja su dokazala kako vitamin C smanjuje krvni pritisak i nivo kortizola, tj. hormona stresa. Odlična je za jačanje imuniteta, pa je najbolje da u ladici radnog stola ili u torbi imate pomorandžu koja će vas spasiti u kriznim situacijama.

Crna čokolada

Iako nije naučno dokazano da čokolada ublažava stres, u stresnim situacijama ipak najčešće pribegavamo toj slatkoj utehi. Ako, ipak, odaberete čokoladu, umesto obične mlečne uzmite tamnu koja ima bar 70 posto kakaa. Crna čokolada, bogata flavonoidima, antioksidantima iz ploda kakaa, snižava krvni pritisak bez posledica na tjelesnu težinu ili šećer.

Sušene kajsije

Magnezijum će u trenutku odlično opustiti mišiće, a njegovo delovanje će smanjiti nivo stresa kojem ste svakodnevno podložni. Najbolja namirnica kojom se možete počastiti nakon dugog sastanka ili stresnog telefonskog razgovara je sušena kajsija. Uz potrebnu dozu magnezijuma, u organizam ćete uneti i nešto slatko, a istovremeno i zdravo.

Ćuretina

Triptofan iz ćuretine podstiče otpuštanje serotonina, koji odlično deluje na smirenje organizma. Dokazano je kako ima smirujući efekat pa se u pauzi za ručak počastite tom mesnom poslasticom i lakše ćete se nositi sa stresom koji vas očekuje pri povratku na radno mesto.

Spanać i zeleno povrće

Spanać  je bogat magnezijumom, a samo jedna šoljica tog zdravog povrća smanjiće glavobolju i osećaj slabosti. Zeleno povrće, posebno brokoli, bogat je vitaminima i pomaže u obnavljanju organizma koji je pretrpeo stres. Najbolja namirnica kojom se možete počastiti nakon dugog sastanka ili stresnog telefonskog razgovara je sušena kajsija.

[dfads params=’groups=455&limit=1&orderby=random’]
Komentari
Loading...