Generic filters
Exact matches only

Hrana koja obara pritisak! 3 namirnice za dobro zdravlje

Visok krvni pritisak ili arterijska hipertenzija jedan je od najčešćih zdravstvenih problema modernog čoveka. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, skoro 45 odsto odraslih osoba u Evropi ima problema sa pritiskom.

Osim medicinske terapije, mnogo je onih koji pribegavaju i narodnim recepturama za kontrolisanje ove boljke jer i lekari potvrđuju da se pravilnom ishranom i zdravijim načinom života može uticati na regulaciju krvnog pritiska.

Tako u nekim slučajevima promene u režimu ishrane, prestanak pušenja ili smanjenje stresa postaju jedini lek za dugoročnu regulaciju ove bolesti.

Šta može da pomogne?

Riba

Unos masne morske ribe obezbeđuje dovoljnu količinu omega-3 masnih kiselina u organizmu, koje regulišu nivo „dobrog“ i „lošeg“ holesterola.

Eskimi su narod u čijoj je ishrani ova vrsta ribe najviše zastupljena, a oni imaju i najmanje oboljenja srca i krvnih sudova.

Slično važi i za mediteransku ishranu, koja je bazirana na ribi, povrću, voću, testenini, maslinovom ulju i vinu.

Ustanovljeno je da ovaj vid ishrane sprečava oštećenja krvnih sudova i razvoj ateroskleroze.

Savetuje se konzumacija bar dva do tri obroka na bazi ribe nedeljno.

 

Banane

Ovo voće je dobar izvor kalijuma, koji zajedno sa natrijumom utiče na količinu vode koja se zadržava u organizmu.

Prema nekim istraživanjima, pet banana dnevno smanjuje krvni pritisak i potrebu za lekovima.

Naravno, u slučaju banana treba voditi računa i o njihovoj kalorijskoj vrednosti u ukupnim dnevnim kalorijama, koje iznose prosečno oko 2.000, pa se obično ne savetuje više od dve banane u toku dana.

banane
FreePik

Celer

Ovo je verovatno najsnažniji prirodni regulator krvnog pritiska.

Etarsko ulje celera sadrži materije koje utiču na širenje arterija i na smanjenje količine hormona stresa, koji utiču na skupljanje krvnih sudova.

Celer utiče i na smanjenje koncentracije „lošeg“ holesterola u krvi. Sem toga, celer je i dobar diuretik, tj. stimuliše izlučivanje tečnosti iz organizma.

 

Savremena medicina dugo je ignorisala ovaj lek, iako je još Hipokrat propisivao sok stabljike celera pacijentima obolelima od nervne napetosti.

I kineska medicina odavno priznaje celerov sok kao sredstvo za smanjenje visokog krvnog pritiska.

Foto FreePik FreePik
Autor/Izvor Informer
Komentari
Loading...