Generic filters
Exact matches only

Hrana koja narušava kardiovaskularni sistem (VIDEO)

Po broju oduzetih života, kardiovaskularna oboljenja zauzimaju neslavno prvo mesto.

Zato stručnjaci upozoravaju koja hrana može negativno uticati i ubrzati starenje srca.

 Crveno meso

Ova vrsta mesa bogata je zasićenim mastima. Ove „loše“ masti nalaze se i u drugim namirnicama – jajima, pavlaci, puteru i punomasnim sirevima. Mogu uticati na podizanje nivoa lošeg holesterola, ali i pojavu gojaznosti i dijabetesa.

Peciva i brza hrana

Perkarske proizvode i brzu hrana treba maksimalno izbegavati jer sadrže trans masti, velike količine začina, šećera, pojačivača ukusa. Sve to negativno utiče na zdravlje našeg organizma.

Alkohol

Prekomerna konzumacija alkohola je izuzetno štetna opcija – može poremetiti san, izazvati dehidrataciju i povećati rizik od nastanka moždanog udara i srčanih oboljenja. Alkohol može povećati šanse za pojavu krvnih ugrušaka i povećanog krvnog pritiska.

Prekomerna konzumacija kafe i pića koja sadrže kofein

Preterivanje sa kafom i pićima koja sadrže kofein može povećati rizik od prevremenog starenja. Ukoliko pijete više od 1-2 šoljice ovog napitka, velika količina kofeina može negativno uticati na rad srca.

Prženo i presoljeno meso

Prženo i presoljeno mesto može izazvati dehidrataciju, povećan krvni pritisak i pojavu drugih kardiovaskularnih oboljenja. Zato ne treba preterivati sa ovom hranom.

Foto pexels
Komentari
Loading...