Hrana koja čuva mladost kože

0

Ono što jedemo ima direktan uticaj na našu kožu. Mnogi ljudi troše velike svote novca da bi usporili starenje kože i sprečili pojavu bora, a efekat je minimalan zbog nepravilne ishrane.

ko

Hrana ne samo da može da poboljša izgled kože – ona podjednako može da joj naškodi i ubrza proces strarenja i potpuno neutrališe efekat različitih krema, maski i drugih kozmetičkih proizvoda.

Američki nutricionisti savetuju: Vaša ishrana treba da bude bogata antioksidantima – oni pomažu vašoj koži da se zaštiti od negativnog dejstva faktora spoljašnje sredine koji prete da joj ubrzaju starenje. Još jedna važna činjenica – smanjite potrošnju šećera. Naučnici su pronašli da korišćenje šećera u većoj količini smanjuje nivo kolagena u koži, a to dovodi do gubitka njene elastičnosti i ona postaje sklona boranju.

Ne zaboravite da u svoju ishranu uključite što više voća i povrća. Zaista najkorisnije dejstvo na kožu ima tamno zeleno lisnato povrće, takođe voće jarkih boja, naročito narandžaste boje. Podjednako je važno da se u organizam unesu zdrave masnoće, koje ne samo da štite kožu već joj pomažu da se oporavi od negativnih uticaja ekološkog zagađenja. Ovim mastima su posebno bogati losos i avokado. Američki nutricionisti su sastavili spisak tri najkorisnije namirnice za čovekovu kožu.

Zeleni čaj – napitak neobično koristan za zdravlje srca, ali i kože. Sadrži moćne polifenole koji stimulišu povišenje nivoa prirodnih detoksikatora organizma, štite kožu od štetnog dejstva ultraljubičastih zraka, a prema nekim studijama mogu čak da vitalizuju umiruće ćelije kože. Preporučuje se da se pije nekoliko puta dnevno.

Potočarka – lisnato povrće koje nažalost nije rasprostaranjeno kao ranije. To je šteta jer ne samo da je prirodni diuretik, već štiti organizam od raka. Ako dodate potočarku u salatu nekoliko puta nedeljno vaša koža će biti čista, zategnuta i elastična.

Jagodičarsko voće – korisno je za mozak i srce i to je odavno poznato. Međutim, zhvaljujući sadržaju antocijanina, moćnih fitonutrijentata, različite vrste jagodičastog voća štite kožu od preranog starenja na ćelijskom i molekularnom nivou.

 

 

 

Komentari
Loading...