Hrana koja čisti i čuva vaše zube

Pranje zuba 2-4 minuta dvaput dnevno, ponekad je zaista dosadno.Ta redovna navika za održavanje oralne higijene nam je svima potrebna, ali to moramo redovno raditi ukoliko želimo biti zdravi.

bbb

Beli zubi, jaki desni, zubi bez kvara i lep zadah iz usta, sve se to dobija ukoliko redovno peremo naše zube. Ali, da li je četkanje jedini način da očistite vaše zube? Ne! Postoje mnogi drugi načini za to. Naprimer, sa određenim namirnicama.

Ako ste na odmoru ili na izletu i zaboravili ste vašu četkicu za zube, ovde je popis namirnica sa kojim možete očistiti zube.

1. Bobice

Ovo citrusno voće može se lako konzumirati da očistite vaše zube te da ih izbelite. Pogotovo su jagode prirodni izbeljivači zuba. Samo utrljajte krišku jagoda na zube i četkajte nakon 5 minuta. Ako želite imati bele zube, zgnječite jagode i pospite sodom bikarbonom. Utrljajte ovu smesu na zube kako bi dobili bele i sjajne zube.

2. Jabuka

Smatra se da su hrskave namirnice poput šargarepe, brokolija, jabuka, itd. odlični čistači zuba i desni.Vlakna i antioksidansi u jabukama ubijaju bakterije, sprečavaju neprijatan zadah iz usta i čine zube belim. Za održavanje odgovarajuće oralne higijene, svakodnevno pojedite jabuku!

3. Limun

Limunska kiselina je delotvorno sredstvo za čišćenje zuba. Možete utrljati krišku limuna ravno na zube ili isprobati neke prirodne lekove. Limun ne samo da čisti zube, nego je to i sočno voće koje takođe ubija bakterije, sprečava karijes i kontroliše neprijatan zadah. Limun se koristi od generacija do generacija za izbeljivanje zuba. Dovoljno je pomešati limun sa soli i svakodnevno utrljajti na zube. Isperite usta vodom i četkajte nakon pet minuta. Ovaj lek jača zube te ih beli.

4. Sir

Sir može biti prirodna zubna pasta. Sir je dobra hrana za čišćenje zuba. Kiseline u cheddar siru bore se protiv bakterija, uklanjaju hranu iz zuba i održavaju pH ravnotežu u ustima. Kad jedete sir, imate više pljuvačke. To nije samo zbog nejgovog ukusa. Sir povećava lučenje pljuvačke u ustima. Ova pljuvačka čisti zubnu površinu, smanjuje zadah iz usta, ubija bakterije i povećava pH ravnotežu uklanjajući kiseline koje mogu oštetiti zube. Dakle, ako mislite da je sir je nezdrav za zube, vreme je da prestanete verovati u taj mit.

Komentari
Loading...