Generic filters
Exact matches only

Hrana bogata estrogenom! Estrogen je glavni prirodni ženski polni hormon

Estrogen je glavni prirodni ženski polni hormon, nije jedna molekula, već njega sačinjavaju 3 spoja: estadiol (E2), estron (E1) i estrol (E3).

 

Estrogen je glavni prirodni ženski polni hormon, nije jedna molekula, već njega sačinjavaju 3 spoja: estadiol (E2), estron (E1) i estrol (E3): oni imaju važne biološke funkcije, ali uočeno je da povišena vrednost estradiola ima veze sa nekim oblicima raka kod žena, posebno rakom dojke.

Jednom kada estradiol obavi svoju funkciju, tada bude odstranjen iz organizma, a u tom procesu, njegovi razgradni produkti mogu imati negativan uticaj na zdravlje žene.

Predstavljamo vam spisak hrane koja je bogata estrogenom:

Soja – ne savetuje se prekomerna konzumacija soje (soja i sojini proizvodi  tadicionalno se koriste u zemaljama Dalekog istoka, ali u umerenim količinama); soja i sojini proizvodi sadrže izoflavone.

Biljka kudzu ili kuzu (Puerania lobata) takode sadrži povoljne izoflavone, ali ona se uglavnom može naći na tržištu SAD-a.

Materije lignani iz raznog semenja i celog zrna žitarica – posebno je visoka količina lignana u lanenim semenkama – lignani pokazuju sličan učinak kao i izoflavoni jedno istraživanje je pokazalo da 5-10 g lanenih semenki dnevno (u grupi od 28 žena posle menopauze) pokazuje znatno povećanje izlučivanja C-2 metabolita estrogena, što je povoljno.

Bilo bi povoljno uključiti barem 2 serviranja izvornih žitarica celog zrna, ali ne industrijske proizvode poput cornflakesa, mueslija i sl., nego celo-zrnate žitarice – zob, zobene pahuljice, proso i druge koje će te sami pripremiti kod kuće.

Lanene semenke je pre upotrebe potrebno zgnječiti ili usitniti, kako bi lignani imali veću dostupnost pri probavi.

Povrće iz porodice krstašica: brokoli, kelj,  kupus, karfiol, keleraba, gorušica, repa – sadrže fitotvar indol-3-karbinol koji deluje slično kao i izoflavoni.

Ovo povrće treba jesti barem jednom dnevno i prvenstveno sirovo te kuvano na pari kako bi se sačuvale fitotvari, treba izbegavati dužu termičku obradu i kuvanje u većoj količini vode.

Drugima se dopalo i ovo:

Foto FreePik
Komentari
Loading...