Hormonska kontracepcija – najčešća pitanja

Hormonska kontracepcija je jedna od najefikasnijih metoda za sprečavanje neželjene trudnoće. Još uvek nije u širokoj primeni, jer je se žene plaše. Evo najčešćih pitanja koje postavljaju o ovom vidu kontracepcije.

kontr

Da li smem da koristim hormonsku kontracepciju?

Postoje bolesti i stanja kada kod kojih je kontraindikovan ovaj vid zaštite od neželjene trudnoće. Žena nesme da koristi hormonsku kontracepciju ako ima ili je ranije imala trombozu ili tromboemboliju, infarkt, šlog i karcinom dojke. Nije preporučljiva i ako ima bliske rođake obolele od ovih bolesti. Mora se odlučiti za drugi vid kontracepcije ako ima neuredno ginekološko krvarenje nepoznatog uzroka, bolest jetre, povišen krvni pritisak iznad 160/110mmHg, srčanu manu, šećernu bolest sa komplikacijama na krvnim sudovima. Neke vrste glavobolja su kontraindikacija, zatim operacije nakon kojih će uslediti dugotrajno ležanje, jer to može povećati rizik za nastanak tromboze. Žene koje puše, posebno ako su starije od 35 godina i nije im dovoljna jedna kutija cigareta dnevno, nisu kandidati za pilulu. Šest nedelja nakon porođaja žene koje doje ne koriste hormonsku kontracepciju.

Da li me 100% štiti od trudnoće?

Ovaj vid kontracepcije je najefikasniji. Kod pravilne primene hormonske kontracepcije mogućnost trudnoće je ispod 0,3%. Efikasnost tableta je smanjena kod proliva i povraćanja i tada treba koristiti prezervativ sve do početka korišćenja narednog pakovanja tableta. Ako ste propustili da popijete jednu ili više tableta zaštita od trudnoće takođe nije sigurna.

Da li ću moći da zatrudnim kad prestanem da koristim tablete?

Neke žene koje nisu rađale se plaše da neće moći da zatrudne nakon prestanka korišćenja homona. Taj strah nije opravdan, jer ne postoji veza između plodnosti i hormonske kontracepcije, bez obzira na dužinu njenog korišćenja. Kontraceptivna tableta štiti od trudnoće samo tokom korišćenja, kao i tokom sedmodnevne pauze između dva pakovanja. Po prestanku korišćenja plodnost se vraća i mnoge žene ubrzo nakon toga zatrudne.

Da li ću se ugojiti od hormonskih tableta?

Jedna od najraširenijih zabluda u vezi hormonske kontracepcije je da dovodi do gojenja. To je najčešći razlog prekidanja njenog korišćrnja. Ona može biti uzrok povećanja telesne težine zbog zadržavanja tečnosti u organizmu. To je posledica estrogenske komponente tablete. Problem se može rešiti promenom vrste kontraceptivnih tableta. Tablete koje sadrže sintetski progesteron drospirenon ne utiču na zadržavanje tečnosti. Ako primećujete da se vaše masne naslage na kritičnim mestima povećavaju to sigurno nije posledica tableta.

Kada da pravim pauzu u korišćenju tableta?

Postoji mišljenje da povremeno treba praviti pauzu u korišćenju tableta da bi se organizam odmorio ili očistio od hormona. To je zabluda. Ako se tablete koriste redovno i pri tome žena nema neželjena dejstva, nema potrebe da se pravi pauza, osim sedam dana svakog meseca. Sa medicinske tačke gledišta čak i ta pauza nije neophodna. Inače organizam ne može da se “odmori od hormona”, jer ih nakon prestanka terapije i sam stvara.

Da li izazivaju glavobolju?

Hormonske kontraceptivne tablete ne izazivaju glavobolju, ali imaju uticaja kod žena koje pate od ove bolesti. Neke žene sa glavoboljom uz hormokske tablete osećaju pobojšanje, dok druge u periodu kada prave sedmodnevnu pauzu imaju pojačane glavobolje. Žene koje boluju od migrene imaju veći rizik da dožive moždani udar (šlog). Rizik se povećava ako su pušač, imaju hipertenziju, migrenu sa aurom i neurološke ispade. Tada se ne preporučuje hormonska kontracepcija, jer se sa njom rizik još više povećava.

Da li uz hormonsku kontracepciju mogu da pijem druge lekove?

Postoji mišljenje da antibiotici smanjuju dejstvo tableta. To zaista važi za neke od njih, a sigurno je dokazano za rifampicin i griseofulvin. Efikasnost hormonske kontracepcije smanjuju neki lekovi koji se koriste u lečenju epilepsije. To su karbamazepin, fenitoin, fenobarbiton, primidon, etosuksimid i troglitazon. Kada vam lekar propisuje neki lek naglasite mu da koristite hormonsku terapiju. Ako lek smanjuje efikasnost tableta morate koristiti kondom ili neki drugi vid kontracepcije do narednog pakovanja tableta.

Da li ću dobiti bubuljice ili akne?

Istina je da neke kontraceptivne tablete mogu ponekad da pogoršaju stanje problematične kože i kože sklone aknama, ali kod većine žena one deluju suprotno – poboljšavaju izgled kože. Tablete sa izraženim antiandrogenim efektom poboljšavaju stanje kod akni, seboreje i opadanja kose, pa ih neke žene koriste prvenstveno iz kozmetičkih razloga.

Autor Dr Gordana Grujić

 

 

Komentari
Loading...