Generic filters
Exact matches only

Mnogi homeopatski lekovi se sastoje od supstanci koje su mnogo puta bile rastvorene u vodi

Vodeći naučnik je proglasio homeopatiju „terapijskim ćorsokakom“ i nakon sistematskog pregleda zaključio je da kontroverzni tretman nije efikasniji od placebo lekova. Profesor Paul Glasziou, vodeći akademik na dokazima medicine zasnovane na Univerzitetu Bond, bio je predsednik radne grupa od strane Nacionalnog saveta za zdravlje i medicinska istraživanja koja je zadužena za razmatranje dokaza od 176 ispitivanja homeopatije da se utvrdi da li je tretman važeći.

homeopathy-getty

Ukupno 57 sistematskih pregleda je bilo, koji sadrže 176 pojedinačnih studija, fokusiranih na 68 različitih zdravstvenih stanja i tamo su zatekli da nema dokaza da je homeopatija bila efikasnija od placeba. Homeopatija je alternativna medicina zasnovana na ideji da umanje supstancu u vodi. Prema NHS: „Stručnjaci veruju da više supstanci se rastvara na taj način, i veća je njena moć da leči simptome.

Mnogi homeopatski lekovi se sastoje od supstanci koje su mnogo puta bile rastvorene u vodi .“ Profesor Glasziou je pisao blog za britanske medicinske novine i kaže: „Kao predsedavajući radne grupe koja je proizvodila izveštaj jednostavno sam sada smiren jer je naporno putovanje od prosejavanje i sinteze dokaže sada na kraju. Ja sam počeo putovanje sa stavom „ne znam“, zanimalo me da li bi taj tretman ikad radio … ali sam izgubio interesovanje posle gledanja na 57 sistematskih pregleda koji sadrže 176 pojedinačnih studija i pronalska da nema naročito ubedljivih efekata van placebo.“ On nastavlja: „Mogu dobro da razumem zašto je Semjuel Hahnemann- osnivač homeopatije bio nezadovoljan stanjem prakse medicine 18. veka, tako što je čiscenjem krvi pokušao da pronadje bolju alternativu.“ „Ali, ja pretpostavljam da će biti razočarani kolektivnim neuspehom homeopatije da nastavi svojim inovativnim istragama, ali umesto toga i dalje da vodi terapeutski ćorsokak.“ U Velikoj Britaniji, dve NHS bolnice pružaju homeopatiju, kao i veliki broj GP praksi.

Izvor

Komentari
Loading...