Generic filters
Exact matches only

HOLESTEROL: Prirodni eliksir koji snižava šećer, pritisak i masti u krvi (VIDEO)

Poznato je da holesterol treba održavati na optimalnom nivou, pri čemu je važno imati što više dobrog HDL holesterola, a što manje lošeg LDL holesterola.

Navikli smo da koristimo jabukovo sirće kao preliv za salatu, ali možda niste svesni njegovih brojnih zdravstvenih prednosti, od kojih su neke dokazane istraživanjem.

Jedan nedavni sistematski pregled i meta-analiza iz 2021. godine razmatrali su nekoliko randomizovanih kliničkih ispitivanja koja su istraživala efekat uzimanja dnevne doze jabukovog sirćeta na nivo šećera i masti u krvi.

„Aktivni sastojak jabukovog sirćeta koji pruža zdravstvene prednosti je sirćetna kiselina.

Nekoliko kliničkih studija pokazuje da dnevna doza od 750 miligrama sirćetne kiseline pruža mnoge prednosti“, rekao je dr Ed Mekdonald, gastroenterolog i docent medicine na Univerzitetu u Čikagu.

Utvrđeno je da konzumiranje jabukovog sirćeta podržava zdrav nivo ukupnog holesterola i šećera u krvi. Šećer i holesterol su dve važne grupe molekula koje su uvek prisutne u krvi, a njihov balans je od suštinskog značaja za celokupno zdravlje.

To znači da treba da obezbedimo da nivo šećera u krvi bude u umerenom opsegu, ne previsok, i važno je da obezbedimo dobar odnos HDL prema LDL i ukupnog holesterola.

I jedno i drugo neposredno utiče na naše krvne sudove i može dovesti do njihovog očvršćavanja i stvaranja plakova na zidovima, što opet predstavlja veliki rizik za moždani udar i razvoj kardiovaskularnih bolesti. Anti-inflamatorna svojstva jabukovog sirćeta je jedna od tri najčešće vrste sirćeta, koja se proizvodi fermentacijom jabuka.

Ovaj kiseli rastvor se koristi širom sveta kao aroma i konzervans u hrani, sadrži razne flavonoide, kao što su galna kiselina, katehin, kafeinska kiselina i ferulna kiselina.

Eksperimenti na životinjama su otkrili da jabukovo sirće ima različite farmakološke funkcije, uključujući antioksidativnu, antiinflamatornu, snižavanje šećera, krvnog pritiska i masti u krvi.

Kao i druge vrste sirćeta, jabukovo sirće se proizvodi fermentacijom – istim procesom koji se koristi za pravljenje vina i piva. Sastoji se od vode, 5 odsto sirćetne kiseline i prirodnih biljnih jedinjenja iz jabuka koje su korišćene za pravljenje. Takođe sadrži prirodni proizvod fermentacije – bakterije Acetobacter aceti, celulozu i enzime.

Foto Pexels
Autor/Izvor b92
Komentari
Loading...