Generic filters
Exact matches only

Holestaza u periodu trudnoće- Simptomi i lečenje

Holestaza u trudnoći je benigno oboljenje.

hgg

Manifestuje se kliničkim i biohemijskim znacima holestaze, bez promena opšteg stanja i ima dobru prognozu. Posle porođaja klinički i biohemijski znaci se u potpunosti povlače. Ponavlja se i u sledećoj trudnoći.

Pretpostavlja se da je holestaza posledica visokih nivoa estrogena u krvi trudnice. Poremećen je metabolizam estriola.

Simptomi i znaci oboljenja javljaju se najčešće između trećeg i desetog lunarnog meseca trudnoće. Najpre se javlja intenzivan svrab po čitavom telu, a posle 1-2 nedelje laka ili umereno intenzivna žutica. Mokraća postaje tamnija, a stolica svetlija. Bolesnica nema gastrointestinalne tegobe. Simptomi traju do kraja trudnoće, posle porođaja brzo nestaju. Bolest nosi određene opasnosti za plod. Jetra nerođene bebe ima skromne metaboličke mogućnosti „čišćenja“ krvi od žučnih kiselina i praktično potpuno zavisi od majčine jetre. Rizik za bebu korelira sa nivoom žučnih kiselina. Smatra se da je preko 10 micromol/L već holestaza, ali velika opasnost za bebu počinje tek kada nivo žučnih kiselina u krvi trudnice dostigne ili premaši 40 micromol/L.

Lečenje

Trudnica sa holestazom mora da se najpažljivije prati. Svrab se leči simptomatski ( holestiramin). Preporučuje se primena vitamina K i gvožđa. Jedna od zaštitnih mera je indukcija prevremenog porođaja u poslednjim nedeljama trudnoće da bi se beba što kraće izlagala povišenom nivou žučnih kiselina.

Srodni članci:

Komentari
Loading...