Histerektomija – odstranjivanje materice

Histerektomija je rutinski hirurški postupak uklanjanja materice, a najčešći razlog za ovom intervencijom je pojava fibroida i mioma (benignih izraslina unutar materice, koje nisu rak), kao i hormonske promene. Osim toga, pominju se i opuštanje karlice, hronični bolovi, abnormalno uterusno krvarenje, endometrioza ( hormonski proces rasta izraslina u vidu zrnca ili cisti ispunjenih tečnošću čokoladne boje). U težim slučajevima, izvodi se za odstranjivanje raka i predkanceroznih izraslina. Postoje dva načina izvođenja ove operacije: vaginalna i histerektomija abdomena.

histerektomija_v

U normalnim situacijama, ovaj zahvat se izvodi kod žena koje su u predmenopauzi i menopauzi. Jajnici se odstranjuju u situacijama kada su zahvaćeni bolešću ili ako je žena već u menopauzi, kako bi se sprečio rizik od eventualnog raka jajnika. Ako se jajnici odstranjuju ženama koje nisu u menopauzi, tada se uz konsultaciju lekara kreće sa odgovarajućom hormonskom terapijom.

Nakon izvršene histerektomije, veštački nastupa menopauza i žena više ne može rađati. Kod mlađih žena, ova činjenica može biti uzrok za depresiju; osim toga, drugi negativni efekti, poput smanjenja seksualne želje, promene ličnosti ili dobijanja na težini, nisu registrovani. Bitno je naglasiti da, nakon intervencije, vaginalni kanal postaje manje elastičan i suv, pa se zbog toga preporučuje upotreba adekvatnih pomagala u vidu masti i krema, radi otklanjanja eventualnih neprijatnosti tokom seksa.

histerektomija_v1

Oporavak nakon operacije može potrajati od dve nedelje pa sve do dva meseca. Ponovno uspostavljanje seksualnih odnosa preporučuje se nakon do 8 nedelja, ne pre. Preporučljiva je blaga šetnja, čim je žena u stanju da sama ustane iz kreveta, radi sprečavanja zgrušavanja krvi. Sa druge strane, treba izbegavati saginjanje i dizanje teških predmeta i stvari.

Organvlasti.rs
Komentari
Loading...