Generic filters
Exact matches only

Hipertireoza- Lečenje

Dijagnoza hipertireoze biće potvrđena laboratorijskim testovima koji mere vašu količinu hormona štitne žlezde – tiroksina (T4) i trijodtironina (T3) – pa tireotropina (TSH) u krvi koji podstiče štitnjaču na stvaranje hormona.

Hipertireoza može dovesti do brojnih komplikacija:

Srčani problemi

Neke od najozbiljnijih komplikacija hipertireoze uključuje probleme sa srcem. To uključuje povećanje brzine otkucaja srca, poremećaj srčanog ritma koji se zove atrijska fibrilacija i kongestivno zatajenje srca – stanje u kojem vaše srce ne može cirkulisati dovoljno krvi kako bi zadovoljilo potrebe vašeg tela.

Atrijska fibrilacija označava nepravilan, često ubrzan rad srca, a to uzrokuje loš protok krvi u telu. Simptomi su lupanje srca, otežano disanje i slabost, dok neke osobe nemaju simptome, sve dok ne otkriju tokom pregleda.

Poremećaj štitne žlezde može izazvati atrijsku fibrilaciju, pa ukoliko je ona uzrok, lečenjem štitne žlezde rešiće se i problem s atrijskom fibrilacijom.

Krhke kosti

Nelečeni hipertiroidizam takođe može dovesti do slabih, lomljivih kostiju (osteoporoze). Snaga kostiju zavisi, delimično, o količini kalcijuma i ostalih minerala koje sadrže. Previše hormona štitnjače ometa sposobnost vašeg tela da uključi kalcijum u vaše kosti.

Problemi sa očima

Gravesova bolest je autoimuna bolest koja uzrokuje preteranu aktivnost štitne žlezde i ona je najčešći oblik hipertireoze. Gravesova oftalmopatija se pojavljuje kod 50% obolelih od Gravesove bolesti.

Osobe s Gravesovom oftalmopatijom razvijaju probleme sa očima, uključujući izbočene, crvene ili otečene oči, osetljivost na svetlost i zamagljivanje ili dvostruko viđenje. Teški problemi s očima mogu dovesti do gubitka vida.

Crvena, natečena koža

U retkim slučajevima osobe s Gravesovom bolešću razvijaju Gravesovu dermopatiju koja utiče na kožu, uzrokujući crvenilo i otekline, često na stopalima i nogama.

Tireotoksična kriza

Hipertireoza takođe dovodi do rizika od tireotoksične krize – iznenadnog intenziviranja vaših simptoma odnosno pogoršanja hipertireoidizma, što dovodi do groznice, brzog impulsa, pa čak i delirijuma.

Tireotoksična kriza srećom, retko se javlja, ali ako se to dogodi, to je urgentno stanje i potrebno je da potražite hitnu medicinsku pomoć.
Ni jedan tretman nije najbolji za sve bolesnike sa hipertireozom. Na odgovarajući način, na tok lečenja će uticati vaše godine, tip hipertireoze koji imate, težina vaše hipertireoze, drugi medicinski uslovi koji mogu uticati na vaše zdravlje.

Sigurno je dobro konsultovati se sa endokrinologom koji ima iskustva u lečenju bolesnika s hipertireozom. Ako niste sigurni ili su vam nejasni planovi lečenja štitne žlezde, potražiti i drugo mišljenje je dobra ideja.

DOBRA VEST JE DA POSTOJE PRIRODNI LEKOVI KOJI MOGU POMOĆI U LEČENJU ŠTITNE ŽLEZDE 

Ishrana bez glutena i kazeina

Gluten je protein koji nalazimo u pšenici i njoj sličnim žitaricama, ražu i ječmu. Danas veliki broj ljudi pati od preosetljivosti na gluten, na šta upućuju simptomi kao nadimanje, gasovi, opstipacija ili dijareja, slabost, glavobolja, itd.

Najčešće alergije i intolerancije na hranu, danas su od pšenice i mlečnih proizvoda zbog hibridizovanih proteina glutena i a1 kazeina.

Ovi proteini mogu uzrokovati upalu creva – “curenje creva”, što zauzvrat uzrokuje upalu štitne žlezde i utiče na njegovu funkciju. Stoga je potrebno da koristite u svojoj ishrani, hranu bez zrna ili barem bez glutena.

NE BPA

Bisfenol A (BPA) je organsko jedinjenje, koje se koristi u proizvodnji pojedinih plastika i epoksi smola. Od BPA plastike pravi se niz svakodnevnih proizvoda, a to uključujuje i flašice za vodu i sportsku opremu.

BPA koji se nalazi u plastičnim bocama može poremetiti vaš endokrilni sistem i uticati na štitnu žlezdu (štitnjaču). Preporuka je piti samo iz staklenih boca.

Proverite nivo joda u organizmu

Proverite nivo joda – ako imate nizak nivo joda, posebno vam je ugrožena štitna žlezda, pa koristite hranu bogatu jodom, kojeg ima u morskoj ribi, algama, ananasu, šparglama, jogurtu, siru, jajima i dr.

Matičnjak je jedan od najboljih lekova za lečenje hipertireoze

Matičnjak je jedan od najboljih lekova za lečenje hipertireoze. Umirujuća svojstva ove lekovite biljke su posebno značajna u ovom slučaju. Efikasno se ublažavaju stimulativna dejstva tireoidnih hormona.

Njihovo lučenje dovodi u normalno stanje.

Dodatno olakšanje kod pacijenata obolelih od povećane aktivnosti štitnjače predstavlja i efekat matičnjaka na smanjenje osećaja lupanja srca i otklanjanje uznemirenosti.

Za početak, prelijte pola kašičice sušenog matičnjaka sa 2dl vrele prokuvane vode. Procedite i pijte ovu dozu čaja tri puta dnevno. Postepeno povećavajte dozu ove lekovite biljke na maksimalno dve supene kašike po šolji.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...