Hiperpigmentacija

Šta je hiperpigmentacija?

hiperpigmentacija

Hiperpigmentacija predstavlja povećano oslobađanje melanina na određenim mestima kože. Melanin je pigment koji se prirodno oslobađa i daje boju našoj koži. Ipak, izloženost suncu, ozlede, genetika, određene bolesti i starenje mogu uzrokovati prekomerno oslobađanje melanina. Tada dolazi do hiperpigmentacije ili do pojave fleka na koži. Osobe tamnije puti imaju veći rizik od nastanka hiperpigmentacije.

Hiperpigmentacija dolazi u mnogim oblicima:

*pigmentacijske fleke
*melasma
*kloasma
*tamne mrlje
*tragovi od starenja
*ožiljci od akni
*pegice

Hiperpigmentacija ne predstavlja zdravstveni problem, već estetski. Kako se javlja na izloženim delovima tela (lice, vrat, ruke), tako je znakove hiperpigmentacije teško sakriti.

Kako prepoznati hiperpigmentaciju?

Pegice koje se javljaju nakon izloženosti suncu su jasan znak hiperpigmentacije. Hiperpigmentacija uzrokuje nastanak tamnih delova kože koji mogu biti tamno smeđe ili crne boje, a variraju u oblicima i veličinama.

Postoje razni tipovi hiperpigmentacije, ali sledeći su najčešći:

   1.Tamne fleke

One su uglavnom znakovi starenja, a javljaju se na delovima koji su najizloženiji suncu (lice, ruke, vrat). Najčešće su male i oblikom podsećaju na tačkice.

   2.Melasma i kloasma

Melasma i kloasma najčešće nastaju u toku i nakon trudnoće. Čak 90% trudnica primećuje znakove hiperpigmentacije, i to najčešće na rukama i licu. Nastaju zbog hormonskih poremećaja ili kontracepcijskih pilula, a javljaju se kao tamne fleke nepravilnog oblika koje mogu biti poprilično velike.

   3.Postupalna hiperpigmentacija

Nastaje nakon ozljede kože. Najčešća je kod osoba koje pate od akni, a može nastati i kao posljedica kozmetičkih tretmana, kao što je kemijski piling.

   4.Endokrina hiperpigmentacija

Može je uzrokovati Addisonova bolest, bolest koja nastaje kada nadbubrežne žlezde ne proizvode dovoljno hormona. Takođe može nastati kao posledica adinoma (Cushingov sindrom), benignog tumora hipofize.

Tamne fleke mogu nastati zbog niza razloga kao što su ožiljci, madeži ili rak kože, ali te fleke se ne smatraju oblikom hiperpigmentacije. Posetite dermatologa ako bilo koja od vaših tamnih fleka počne krvariti, svrbeti ili počne menjati oblik i boju.

Uzroci hiperpigmentacije

Najčešće je uzrokovana preteranom izlaganju suncu, ali može nastati i pod uticajem drugih faktora kao što je upala, hormonalna promena, određene bolesti ili lekovi.

   1.Izloženost suncu

Tokom izloženosti suncu dolazi do povećane proizvodnje melanina. Koža postaje tamnija, ali ponekad ne na svim mestima jednako. Hiperpigmentacija nastaje kada telo proizvodi preveliku količinu melanina, a tada dolazi do tamnih fleka i pegica. Također, staračke fleke tada postaju još izraženije.

   2.Upala

Nastaje tokom ozleda (posekotine, opekotine), ali i kao posledica akni ili psorijaze. Kada rana zaceljuje, možete primetiti postupalnu hiperpigmentaciju. Mesto gde je bila ozleda će postati tamnije u odnosu na ostatak kože, a može trajati mesecima, godinama pa i zauvek.

Najbolje je da ranu što pre očistite kako bi pravilno zacelila. Imajte na umu da se postupalna hiperpigmentacija javlja kod osoba tamnije puti te da će izloženost suncu ove fleke učiniti još vidljivijim.

   3.Hormoni

Svaka žena (i poneki muškarac) će vam reći da hormoni mogu uzrokovati niz neobičnih pojava na telu. Hormonalne promene tokom trudnoće, uzimanje kontracepcijskih pilula ili tretmani koji uključuju uzimanje hormona mogu povećati rizik od nastanka hiperpigmentacije. Također se češće javlja kod osoba tamnije puti.

   4.Bolest i lekovi

Hiperpigmentacija može nastati pod uticajem autoimunih bolesti, metaboličkog sindroma i manjka vitamina. Također postoje lekovi koji mogu uzrokovati hiperpigmentaciju, uključujući hormonalne tretmane, antibiotike ili antimalarijske lekove. Posavetujte se sa svojim lekarom o svim nuspojavama lekova koje uzimate. Budite znatno oprezniji tokom izlaganja suncu dok uzimate ove lekove.

Tretmani

Pre svega, najbolji tretman je sama prevencija. Tokom zime koristite kremu sa zaštitnim faktorom 15, a leti 30. Ipak, ako primetite znakove hiperpigmentacije, postoje načini pomoću kojih ćete smanjiti vidljivost tamnih fleka, ali zapamtite da se uvek trebate posavetovati sa stručnjakom.

   1.Hidrokinon

Kreme koje sadrže hidrokinon usporavaju proizvodnju melanina. Najčešće se koriste kod hiperpigmentacije koja je uzrokovana hormonalnim promenama.

   2.Retin

Kreme s retinom rade blagi piling i smanjuju vidljivost tamnih fleka, a ubrzavaju rast novih čestica. Često se koristi s kremama koje sadrže hidrokinon.

   3.Mikrodembrazija

Uključuje neinvazivnu tehniku pilinga tokom kojeg se koristi uređaj za zaglađivanje kože i uklanjanje mrtvih čestica kože. Ovim postupkom se podstiče cirkulacija i dolazi do proizvodnje novih čestica kože, zbog čega ona izgleda mlađe.

   4.Hemijski piling

Alfa hidroksi kiseline i beta hidroksi kiseline, koje se koriste tokom hemijskog pilinga, uklanjaju površinski deo kože i znakove hiperpigmentacije. Dolazi do razvijanja novog sloja kože.

   5.Laserski tretman

Ovo je postupak tokom kojega se laser koristi za uklanjanje tragova starenja, hiperpigmentacije i oštećenja kože. Nakon postupka ten kože postaje ujednačen.

   6.Intenzivna pulsirajuća svetlost (IPL)

Ovo je tretman tokom kojega se koristi vrsta lasera koji oslobađa pulsirajuću svetlost jakog intenziteta. Ona prodire duboko u kožu, ne uzrokuje nastanak ožiljaka i nije potrebno oporavljanje kao nakon hemijskog pilinga. Koristi se kod lečenja raznih kožnih stanja, uključujući i hiperpigmentaciju.

 

 

Komentari
Loading...