Generic filters
Exact matches only

Hidroadenitis- simptomi i lečenje

Hidroadenitis je gnojna upala znojnih žlezda.

gtt

Obično se javlja u predelu pazuha, prepona ili zadnjice. Stvarni razlog ovog hroničnog zapaljenja nije poznat, a samo gnojenje izazivaju različite bakterije. Kad se javi prvi put najčešće se pomisli na “masno tkivo”,”uraslu dlaku” ili upalu limfnih žlezda.

Tegobe počinju sa bolovima, otežanim pokretanjem pogođenog dela tela i pojavom otvrdline koja zahvata kožu i potkožno tkivo na površini od nekoliko kvadratnih santimetara. U toj akutnoj fazi, kad postoje znaci upale i gnojenja, hirurg uradi incizija i evakuiše gnoj. Najčešće se preporuči i antibiotik i svakodnevno previjanje. Nakon te prve intervencije, rana zaceli sama od sebe u roku od sedam dana. Međutim, u narednim nedeljama i mesecima upala se ponavlja, otvrdlina se širi u dubinu i u širinu a postupak incizije svaki put ponovo mora da se sprovede kao i antibiotska terapija. Dakle, upala se samo privremeno povlači ali uvek ostaje žarište koje može da se aktivira.

Ovakvo lečenje obično potraje nekoliko meseci pod dijagnozom abces ili furuncul a prava dijagnoza je zapravo hydraadenitis. Prirodno, osobe koje imaju hidraadenitis, pokušavaju da reše svoj problem bez operacije. Na kraju, kad se upala više puta ponovi i kad je postaje jasno da sa antibioticima nije moguće rešiti to uporno gnojenje – pacijenti dolaze kod hirurga plastičara.

Hirurško lečenje hidroadenitisa

U fazi hronične upale, lečenje može da bude isključivo hirurško. Operacija se sastoji u uklanjanju kompletno zahvaćenog sektora kože i potkožnog tkiva i rekonstrukcije defekta koji je zaostao. Ukoliko je sektor kože i potkožnog tkiva manje površine, operacija se može uraditi i lokalnoj anesteziji a rekonstrukcija se obavlja na jednostavan način kad operacija traje tridesetak minuta. Ukoliko je zapaljenskim procesom zahvaćena veća površina kože i potkože, defekt koji nastaje posle uklanjanja obolelog tkiva mora se rekonstruisati posebnom tehnikom, primenom režnjeva zdravog tkiva. Takve operacije se rade isključivo u opštoj anesteziji i traju oko dva sata.

Laser u lečenju hidroadenitisa

Koža i potkožno tkivo koji su nekoliko puta bili pogođeni upalom, imaju ožiljne promene, ciste i nikakvim postupkom se ne mogu revitalizovati. Potrebno je da se potpuno uklone hirurškim putem. Međutim, prevencija novih upala na zdravoj koži se može postići postupkom epilacije. Kada se laserom deluje na koren dlake, dolazi do spaljivanja i okoline dlake gde se nalaze znojne žlezde. Na ta način eliminišete problem i pre nego što se pojavio ili bar značajno samnjujete mogućnost upale. Naravno, takav tretman se sprovodi samo u regijama koje su poznate po upalama znojnih žlezda a to su predeo pazuha, prepona i zadnjice. Na kraju treba reći da višegodišnje upale mogu da dovedu do razvoja tumora kože koji se zove Planocelularni karcinom koji ako se ne operiše na vreme – dovodi do širenja bolesti, metastaziranja.

Ukoliko imate opisani problem, ne oklevajte da se lečite i hirurškim putem, na vreme.

Autor: Mr sci med dr Vesna Rakić

Srodni članci:

Komentari
Loading...