HIBISKUS- biljka koja ima lekovite moći- RECEPTI (VIDEO)

Hibiskus (Hibiscus sabdariffa) se smatra najlekovitijom biljkom.

Ona ima one karakteristične crvene cvetove od kojih se najčešće pravi čuveni hibiskus čaj.
Zbog prelepog izgleda cvetova se neretko sadi i kao ukrasna biljka, ali se istovremeno koristi kao lekovit čaj i kozmetički proizvod.
Čaj od hibiskusa sadrži cink, niacin i gvožđe u malim količinama. 100 grama sadrži 20 miligrama potasijuma, 4 miligrama sodijuma, 1 miligram fosfora i 3 miligrama magnezijuma. U određenim količinama se u njegovom sastavu nalazi i vitamin C.

U njemu se nalazi i tanin. Verovatno ste primetili da kada pijete čaj od hibiskusa osećate kiselkast, ali pomalo i opor ukus koji blago podseća na vino. Tanin je hemijsko jedinjenje koje daje ovakav osećaj suvoće u ustima. Istovremeno smanjuje broj gljivica i bakterija u telu.
Mnogobrojni zdravstveni benefiti koje ima hibiskus čaj su dovoljni da svakog dana popijete barem jednu šolju. Izdvajamo deset naučno dokazanih benefita.

Veliki broj antioksidansa

Ukratko, antioksidansi su molekuli koji upotpunjuju molekule slobodnih radikala. Slobodni radikali štete organizmu i izazivaju razne bolesti. Antioksidansi imaju bitnu ulogu kada je u pitanju zadravlje tela, što se više unose to postoji manja mogućnost od stvaranja bolesti.

Istraživanja su pokazala da redovno ispijanje čaja od hibiskusa može smanjiti prisustvo slobodnih radikala u telu za čak 92%. Međutim, ova istraživanja su obavljana na pacovima, ne na ljudima.

Sasvim sigurno čaj od hibiskusa hoće uticati na slobodne radikale, ali nije naučno dokazano u kojoj meri. Dakle, iako nije sasvim jasan njihov uticaj na ljudsko, dokazano je da on postoji kod drugih organizama.

Hibiskus čaj povoljno utiče na povećani krvni pritisak

Ovo je jedna od najpoznatijih i najipresvinijih činjenica o hibiskusu. Naime, vremenom visok pritisak stvara dodatno opterećenje na srce što uzrokuje slabljenje srčanog mišića. Više studija je dokazalo da hibiskus može smanjiti krvni pritisak.

U jednoj od njih, učesnici u ispitivanju su se podelili u dve grupe. Jednoj grupi je dat plasibo, a druga je redovno pila čaj od hibiskusa. Za šest nedelja, grupa koja je pila čaj je imala znatno bolji krvni pritisak od plasibo grupe. Da biste imali vidljive efekte preporučuje se da dnevno ispijete bar dve šolje čaja.

Snižava loš holesterol

U krvi postoje dva tipa holesterola, jedan je HDL, drugi LDL.
HDL iliti dobar holesterol se sastoji od masti koje su potrebne telu za pravilno funkcionisanje. Sa druge strane LDL je onaj ozloglašeni holesterol koji je odgovoran za krčenje krvnih sudova i izazivanje srčanih udara.

Pored toga što je dobar za snižavanje LDL holesterola, on će sniziti i nivo triglicerida u krvi. Međutim, on se neće bitno sniziti ako samo bude ispijali čaj. Povišen holesterol i trigliceridi traže posebnu dijetu koju će vam pripisati vaš lekar.

Hibiskus čaj za zdravlje jetre

U našem organizmu jetra je zadužena za detoksifikaciju organizma i kao takva ima veoma važnu ulogu u organizmu. Da bi jetra ostala zdrava naučnici preporučuju da barem jednom dnevno ispijate šlju hibiskusa. Dokazano je da ova biljka može poboljšati stanje jetre i smanjiti nakupljanje masti u njoj.

Čaj od hibiskusa za mršavljenje

Postoji više studija koji dokazuju da biljka hibiskus pomaže kod smanjivanja obima struka.

On smanjuje masti u telu na prirodan način. Potrebno je da se obavi još studija koje bi pokazale na koji način hibiskus utiče na mršavljenje.
Ako želite da izgubite kilograme ispijajte dve šolje čaja od hibiskusa 12 nedelja i naravno, napravite promene u ishrani.

Pomaže i kod prevencije raka

Hibiskus u sebi sadrži polifenole, jedinjenje koje je veoma moćno kad je u pitanju prevencija raka bilo koje vrste. Ekstrakti hibiskusa su se prilikom istraživanja pokazali prilično efektnim. Naime, broj kancerogenih ćelija u crevima se smanjio za 52% nakon korišćenja ekstrakta.

Imajte na umu da su ovo samo početna istraživanja i da je u pitanju ekstrakt hibiskusa koji u sebi sadrži znatno više polifenola u odnosu na čaj koji ga sadrži znatno manje.

Prirodno smanjuje broj bakterija u telu

Kada ste prehlađeni prepourčuje se ispijanje dve šolje čaja hibiskusa dnevno, baš zato što on može smanjiti broj bakterija. Uspešan je kod ešerihije koli, koju je bitno redukovao. Pacijenti koji su ispijali čaj od hibiskusa su primetili smanjenje simptoma koje ova bakterija izaziva. Neki od njih su svrabež, nadimanje i bol u donjem predelu stomaka.

Rešenje za kandidu

Čaj od ovog crvenog cveta vam može biti od velike pomoći ako imate problema sa gljivicama. Ovde pre svega mislimo na kandidu.

Kandida se prirodno nalazi u crevnoj flori, ali kada dođe do poremećaja crevnog balansa kandida počne da buja i izaziva različite neprijatne simptome.

Tinin, jedna od supstanci koja se nalazi u hibiskusu, koja kao što smo već rekli je odgovorna za taj oporu ukus, je odlična za ubijanje i gljivica i bakterija. Uz prepisan tretman i lekova ispijajte i dve šolje hibiskusa dnevno. To bi trebalo da dobprinese ponovnom uspostavljanju crevnog balansa.

Protiv inflamacija

Iako je efektan kod ove dve vrste mikroorganizma, hibiskus ne pomaže kod viroza tako što ubija viruse. Ali može biti od pomoći da pomogne podizanju vašeg imuniteta. Ovaj čaj ima u sebi dosta vitamina C koji pomaže stimulaciji imunog sistema. Kako bi efekat bio još veći preporučujemo vam da u čaj dodate i pomalo ceđenog soka od limuna.

Idealan čaj za menstrualne bolove

Kako je hibskus čaj dobar za crevni balans, tako je dobar i za ravnotežu hormona.

Pre menstruacije hormoni se ponašaju drugačije nego inače što može prouzrokovati loše raspoloženje i česte promene raspoloženja. Ako primećujete neke od simptoma PMS-a preporučujemo vam da se opustite uz šoljicu toplog čaja.

Još jedna od benefita čaja od hibiskusa je ta što smanjuje menstrualne bolove u telu. Tada ga obavezno pijte toplog.

OSNOVNI RECEPT ZA PRIPREMU ČAJA

Jednu kašiku osušenog cveta hibiskusa stavite u dva decilitra vrele vode. Sačekajte od tri do pet minuta. Čaj je spreman za ispijanje, ali zbog ukusa možete dodati malo soka od limuna i kašiku meda kako biste se zasladili.

Čaj od hibiskusa za kožu i kosu

Mnogi kozmetički preparati u sebi imaju u svom sastavu cvet hibiskusa. On je odličan za negu kože jer hidrira lice. Možete i sami napraviti masku od hibiskusa. Potrebno je pre nanošenja maske uraditi blagi piling sodom bikarbonom.

Za masku treba osušiti listove cveta, samleti ih, potopiti u malo tople vode i namazati preko lica.

Polifenoli, vitamin C i antioksidanti koji se u hibiskusu nalaze će obnoviti kožu i hidrirati je. Masku je potrebno držati oko 15 menuta, a tretman ponoviti više puta kako biste primetili prve rezultate.

Izuzetno dobro za kožu je i ulje od hibiskusa. Ulje se isto može staviti na lice. Najbolje je blago masirati kožu lica kako biste pokrenuli limfu i kako bi se ulje što bolje upilo.

Koliko je ulje delotvorno za kožu toliko je dobro i za kosu. Nakon pranja kose, na krajeve mokre kose nanesite ulje hibiskusa i utrljajte. Ostavite neka se ulje osuši zajedno sa kosom. Hibiskus će zaštititi vašu kosu od pucanja, a pored toga krajevi više neće biti toliko suvi.

Još jedan način da poboljšate stanje svoje kose jeste da je ispirate čajem od hibiskusa. Topao čaj se nanosi na već čistu kosu. Napravite gušći čaj nego inače.

Na litar čaja neka ide do 10 kašika hibiskusa. Ostavite neka odstoji 15 minuta dok se malo ne ohladi. Ispirajte i dobro utrljajte čaj u koren kose.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...