Generic filters
Exact matches only

Herpes zoster- simptomi i lečenje

Herpes zoster je bolest koju prouzrokuje virus varicella-zoster; virus koji izaziva i ovčije boginje.

ee

Ovo je bolest odraslih osoba, dece retko. Nakon što je osoba prebolela ovčije boginje, virus ostaje u ćelijama spinalnih nerava, ali može se ponovo aktivirati u slučaju slabljenja imuniteta kod telesne ili emocionalne traume ili teške bolesti.

Herpes zoster je posledica ponovnog aktiviranja varicella-zoster virusa, pri čemu na koži jedne strane lica ili tela izbijaju bolni mehurići. Kad se čovek prvi put inficira tim virusom, nastaje varičela (ovčije boginje), što se uglavnom dešava u detinjstvu. Zoster nastaje reaktivacijom latentnog virusa u osoba koje su prebolele varičelu (ovčije boginje).

Obično jednostrano zahvata područje trupa, ali može se javiti na licu, vratu i donjim delovima tela. Mogu se javiti i manifestacije u usnoj šupljini, takođe ograničene na jednu polovinu usta ili jezika.
Za tu infekciju tipično je da počinje opštim osećajem slabosti praćenim blagom temperaturom te pečenjem i bolovima na jednoj strani tela. Unutar nekoliko dana, na istom delu tela, uzduž zahvaćenog nerva, pojavljuje se osip te izbijaju mali, tečnošću ispunjeni mehuići. Obično se javljaju na grudima, stomaku, leđima ili licu, ali može biti zahvaćen i vrat, udovi ili donji deo leđa. Zahvaćeno područje može biti jako bolno, osetljivo i javlja se svrab. Nakon 1-2 nedelje mehurići prolaze i stvaraju se kraste, ali bolovi mogu i dalje biti prisutni. Ako duboka bol traje nakon što su kožne promene prošle, reč je o postherpetičnoj neuralgiji. Može trajati mesecima, čak i godinama, posebno kod starijih ljudi.

Kod lečenja herpes zostera koriste se preparati vitamina B kompleksa. U slučaju superinfekcije bakterijama, primenjuje se terapija antibioticima ili antibiotskim kremama, dok se teži bolovi ublažavaju se analgeticima. Ukoliko je infekcijom zahvaćeno oko, potrebna je redovna oftalmološka kontrola.

Jedan napad herpes zostera obično ostavlja bolesniku doživotnu imunost, s obzirom da se recidivi javljaju u manje od 4% slučajeva. Većina ljudi oporavi se bez posledica, dok mogući su ožiljci, čak i onda kada nije nastupila sekundarna infekcija.

Drugima se dopalo i ovo:

Komentari
Loading...