Hemikalije iz ambalaža narušavaju zdravlje

Ubrzan način života primorao nas je da svakodnevno konzumiramo hranu iz raznovrsnih ambalaža koje su napravljene od širokog  spektra sintetskih hemikalija. S vremenom, spojevi iz ambalaža završe u hrani koju konzumiramo što može dovesti do akumulacije tih toksina u organizmu.

amb

Istraživanje objavljeno u časopisu The Journal of Epidemiology and Community Health upozorava na potencijalno štetne učinke koje dugoročna izloženost takvim spojevima može imati po zdravlje. Neki od tih su formalaldehidi, ftalati, bisfenol A, kontroverzne hemikalije koje se povezuju s rizikom od karcinoma kao i drugim hroničnim bolestima. Valja napomenuti kako su svi spojevi prisutni u ambalažama u meri koja je propisana u pravilnicima, ali autori ovog istraživanja ističu zabrinutost zbog dugoročnog izlaganja ovim spojevima, njihove akumulacije i uticaja na organske sisteme.

Autori istraživanja predlažu procene na razini cele populacije i metodu biomonitoring-a kako bi se ustanovila povezanost između spojeva prisutnih u ambalažama i rizika od dijabetesa, gojaznosti, karcinoma te drugih hroničnih bolesti.

Komentari
Loading...