Vežbom protiv hemeroida

Hemoroidi ili šuljevi su otečene, proširene vene na analnom otvoru i zadnjem delu creva.

hem

Ovaj problem nastaje usled povećanog pritiska u krvnim sudovima u karlici i nastaje slično kao proširene vene na nogama.

Dakle, hemoroidi predstavljaju normalne krvne sudove koji se pod dejstvom prevelikog pritiska istežu, prošire, nateknu, upale, počnu da ispadaju. U ranim fazama bolesti ispali hemoroidi mogu da se vrate u normalan položaj, ali u četvrtoj fazi više ne mogu da se povuku, već samo da se odstrane. Kada jednom oslabe ovi venski krvni sudovi, mogu početi da ispadaju i to je ustvari ta krvžica, koja se oseća (upali, natekne, boli, svrbi…). Naravno, upala može da se smiri, cirkulacija krvi da se popravi, a natečena krvžica da se povuče. Ipak, osobe koje su sklone pojavi hemoroida moraju da obrate pažnju na ishranu, da unose dovoljno tečnosti, da nemaju zatvor ili proliv.

Hemoroidi se relativno često javljaju i mogu biti veoma bolni, ali obično nisu medicinski ozbiljan problem. To je neprijatan problem i obično se ljudi nerado obraćaju lekarima radi pregleda.

Zato vam predstavljamo vežbu kojom možete da sprečite uopšte pojavu ovog problema.

Stezati i opuštati mišiće anusa 8 – 10 puta uzastopno, više puta na dan. Ova jednostavna vežba,  likvidira zastoj krvi, može da se radi stojeći, sedeći, ležeći i prilikom hodanja.

Srodni članci:

Komentari
Loading...