Generic filters
Exact matches only

Heljda kao Alternativa Žitaricama: Preporuke i Posebne Preporuke za Konzumaciju (VIDEO)

Heljda je žitarica koja se uzgaja zbog svojih jestivih semenki. Botanički, heljda pripada porodici Polygonaceae i nije povezana s žitaricama poput pšenice ili ječma.

Semenke heljde su jestive i često se koriste u prehrani ljudi.

Heljda je bogata hranjivim tvarima poput proteina, vlakana, vitamina B kompleksa (posebno B6) te minerala poput mangana, bakra i fosfora.

Također je bogata antioksidansima, uključujući rutin i quercetin.

Sjemenke heljde se često koriste u pripremi raznih jela, uključujući kruh, kaše, juhe ili se koristi kao zamjena za rižu ili druge žitarice.

Heljda je također poznata po tome što je glutenski proizvod, što je čini prikladnom za ljude koji su osjetljivi na gluten ili imaju celijakiju.

Osim prehrambene upotrebe, heljda se također može koristiti kao biljka ukrasa u vrtovima zbog svojih karakterističnih listova i cvetova.

 

Biljka za sve koji izbegavaju gluten

Heljda je bogata flavonoidima rutinom i kvercetinom. Rutin jača krvne sudove, dok kvercetin može da umiri upale. Ona je odlična namirnica osobama koje boluju od celijakije.

Heljda zapravo ne spada u pšenicu, već se određuje kao seme, pa se savetuje svima koji iz nekih razloga izbegavaju gluten.

Ima veću količinu vlakana, vitamina i minerala nego proizvodi od pirinča koji se često koriste u receptima bez glutena.

 

Poboljšava varenje, reguliše šećer

Heljda je kako naglašeno bogata biljnim vlaknima, pa omogućava i bolje varenje. Savetuje se osobama koje imaju probleme sa redovnim pražnjenjem.

Heljda je neizbežna i kada je u pitanju kontrolisanje nivoa šećera u krvi. Proteini, vlakna i flavonoidi, kako se veruje, mogu da regulišu nivoe šećera kod osoba sa dijabetesom tipa 2, a smatra se da pomažu i kod insulinske rezistencije.

 

Kako se koristi?

Heljda je bogata bakrom, manganom, magnezijumom, fosforom. Može se naći u većini supermarketa, prodavnica zdrave hrane.

U slučaju da niste osetljivi na gluten, možete kombinovati heljdino brašno sa još jednom vrstom brašna. Koristi se i kao oljušteno seme u kašama, kako dodatak žitaricama.

Heljda može da se doda u jogurt, kiselo mleko i da se napravi dobar doručak. Heljda u zrnu se može dodati salatama, koristiti kao dopuna jelima umesto pirinča.

Od semena heljde se može brzo spremiti ukusan ručak. Potrebno je: oko 300 grma šampinjona, oko 200 grama povrća (grašak, boranija, paprika, paradajz, luk, šargarepa), začini, oko 120 grama heljde u zrnu, voda, so.

Foto FreePik
Autor/Izvor e-klinika
Komentari
Loading...